10 skritih virov alergenov v vašem domu | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

10 skritih virov alergenov v vašem domu

Okrasne rastline

Imate alergijo v notranjih prostorih? Pozor: sprožilci, kot so plesni, hišni prah in prhljaj hišnih ljubljenčkov prežijo v vsakem kotu – pogosto ne nepričakovanih mestih.

Dobro preverite vaše sobne rastline. Spore pleni, kakršne so prikazane na sliki, lahko rastejo v lončku in se razširijo na tla. Da zmanjšate tveganje, redno odstranjujte odmrle liste, uporabljajte podstavke in ne zalivajte rož preveč.

Hišni ljubljenčki in druženje z njimi

Alergije na živali so pogoste, a pasja dlaka ni alergena. Pravi problem so proteini, ki so jih odkrili v pasji slini, seču in prhljaju – odmrlih kožnih celicah, ki se dvigujejo v zrak in pristajajo na preprogah, pohištvu in posteljah. Tudi pasja dlaka je lahko problem, saj se na njej lahko nabira prhljaj in drugi alergeni, kot so pršice in pelod.

Če hišnim ljubljenčkom ne dovolite v spalne prostore, je to le delna rešitev, saj lahko zračni tok nosi alergene vaših živali po vsem domu. Namig: pogosto čistite in sesajte, po vsakem igranju z vašo živaljo si umijte roke.

Preproge in preprogaste talne obloge

Preproge ali preprogaste talne obloge poživijo sobo na načine, na kakršne jih niste nameravali.

Ker se v njih kopiči prah, postanejo hranilna podlaga za mikroskopsko majhne pršice. Pršice in njihovi iztrebki so razvpiti povzročitelji alergij v notranjih prostorih.

Za zmanjšanje tega problema uporabljajte sesalnik s filtrom HEPA. Ali še bolje – razmislite o odstranitvi preprog. Zračna vlaga naj bo nižja od 55 %, v kopalnici uporabljajte ventilator.

Knjige

Vaša hrana za možgane je lahko tudi hrana za škodljivce. Knjižni prah je pristanišče pršic, spor plesni in prašnih uši, kakršne vidite na fotografiji.

Če ugotovite, da vam ravnanje z vašimi knjigami povzroča alergijo, poskusite posesati njihovo površino ali shranite knjige v zaprte vitrine. Znižanje zračne vlage in odstranitev plesni kot vira hrane bo prav tako pomagalo zmanjšati število prašnih uši.

Oblazinjeno pohištvo

Oblazinjeno pohištvo zagotavlja prijetno zatočišče za pršice. Oblazinjeno pohištvo redno sesajte. Usnje, vinil ali druge gladke površine lahko zmanjšajo alergije.

V pohištvu, shranjenem v vlažnih prostorih, kot so na primer kleti, so lahko spore plesni, kot je prikazano na fotografiji. Za zmanjšanje vlage v vlažnih prostorih uporabljajte razvlažilnike zraka.

Postelja

S tem, ko vsako noč preživite osem ur v svoji postelji, zapustite v njej obilico odmrlih kožnih celic, ki privlačijo pršice. Najučinkovitejši način za zaščito vaše postelje pred pršicami so specialne antialergijske prevleke za vzmetnice, vzglavnike in odeje (ALLERGIKA Sensitive z 12-letno garancijo).

Svojo posteljnino vsak teden operite v vroči vodi. Izogibajte se vzglavnikom ali odejam, ki jih ne morete oprati.

Plišaste igrače

Če je vaš otrok alergičen na pršice, lahko njegovo stanje mehki prijatelji še poslabšajo.

Ni vam treba pospraviti tkaninastih živali. Namesto tega kupujte take, ki so pralne v pralnem stroju in jih perite v vroči vodi enkrat na teden. Nato jih temeljito posušite.

Kopalnica

Vsi smo že videli plesni, ki rastejo na fugah ploščic v kabini za prhanje. To je delo spor plesni, ki se rade naselijo, kjer je toplo in vlažno. Črna plesen, prikazana tukaj, pogosto raste tudi na skritih predelih in kontaminira stene za pohištvom ali tla pod talno oblogo.

Najboljša zaščita je, da ohranjate kopalnico čisto in suhi. Popravite pipe, ki puščajo in druge vire vode. Kadar se prhate, vključite ventilator. In redno čistite površine z belilnimi sredstvi.

Kuhinja

To je priljubljeno mesto za plesni. Če je v vašem hladilniku prestrezna posoda, jo redno oščetkajte, Stoječa voda privlači plesni. Tudi stara plesniva živila lahko sprožijo alergijo. Pokrijte koše za smeti in živila hranite v zaprtih posodah, da preprečite dostop ščurkom. Te nočne živali je težko videti, povzročajo pa alergije pri mnogih ljudeh.

Klimatska naprava

Klimatske naprave pomagajo ohladiti in segreti vaš dom in pomagajo v boju proti alergijam. Včasih pa so lahko tudi del problema. Ko se prah nabira na hladilnih tuljavah, lahko na njem začnejo rasti pleni, kot je ta cladospirium fungus. Preprečite nabiranje prahu, tako da vgradite zmogljiv filter in ga redno menjujte. Okenske enote morajo biti profesionalno očiščene in dezinficirane vsako leto.