Atopijska triada: Kako se atopijski dermatitis, alergije in astma medsebojno prepletajo | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Atopijska triada: Kako se atopijski dermatitis, alergije in astma medsebojno prepletajo

Če imate atopijski dermatitis, lahko vse od prahu do mlečnih izdelkov povzroči suho, srbečo kožo. Razlog je v tesni povezavi med alergijami in atopijskim dermatitisom.

Do 80 % otrok z atopijskim dermatitisom ima astmo ali so alergični na pelod, pršice, živalski prhljaj, plesni ali določena živila. Strokovnjaki ta tri stanja – atopijski dermatitis, alergije in astma – imenujejo atopijska triada, saj se tako pogosto pojavljajo hkrati.

atopijski dermatitis

Kaj je atopijski dermatitis oz. atopični dermatitis?

Atopijski dermatitis, znan tudi kot ekcem, je kronično stanje kože, ki povzroča suho, srbečo in vneto kožo. Gre za pogosto bolezen, ki se pogosto začne v otroštvu, lahko pa se razvije tudi pri odraslih.

Atopijski dermatitis je posledica kombinacije genetskih in okoljskih dejavnikov. Ljudje z atopijskim dermatitisom imajo pogosto v družini alergije, kot sta astma ali seneni nahod, lahko pa imajo tudi oslabljeno kožno pregrado, zaradi česar je njihova koža bolj nagnjena k draženju in vnetju.

Simptomi atopijskega dermatitisa so lahko od blagih do hudih in vključujejo suho, srbečo kožo, rdečico, otekanje in nastanek majhnih, s tekočino napolnjenih mehurčkov na koži. Koža lahko tudi razpoka in postane boleča.

Kakšna je povezava med atopijskim dermatitisom in alergijami?

Znanstveniki še vedno iščejo povezavo med atopijskim dermatitisom in alergijami. Vprašanje je, kaj se pojavi najprej? Ali alergije povzročijo atopijski dermatitis? Ali atopijski dermatitis povzroči alergije? Ali se oboje preprosto pojavi hkrati?

Kaže, da so pomembni geni. Pri otrocih, katerih starši, bratje, sestre ali drugi družinski člani imajo alergije ali astmo, je večja verjetnost, da se bo pojavil atopijski dermatitis.

Ljudje z atopijskim dermatitisom in alergijami imajo spremenjen gen, imenovan filagrin. To je protein, ki ohranja kožo vlažno. Ljudje, pri katerih se tvori premalo tega proteina, izgubijo več vlage skozi kožo. Njihova koža je suha in srbeča. Zaradi pomanjkanja filagrina lahko v kožo prodre več alergenov, kot so alergeni pršic in pelod.

V eni od študij so ugotovili, da imajo dojenčki z atopijskim dermatitisom poškodovano kožno pregrado, zaradi česar je pri njih večja verjetnost, da bodo postali alergični na živila. Zaradi tej poškodb kožne pregrade so imunske celice v njihovi koži izpostavljene proteinom v hrani, kot so jajca in kravje mleko. Ti proteini povzročijo reakcije imunskega sistema.

Alergije na živila in atopijski dermatitis

Če imate atopijski dermatitis, lahko uživanje ali samo dotikanje določnih živil povzroči zagon atopijskega dermatitisa. To se najpogosteje dogaja vašim otrokom. Otroci, mlajši od 5 let, ki imajo atopijski dermatitis, bi morali biti testirani na alergene v živilih, kot so jajca, mleko, arašidi, pšenica in soja. Ne glede na to, koliko ste stari – če se z alergijo odzovete na živila, bi morali obiskati alergologa.

Alergije na živila, povezane z atopijskim dermatitisom, lahko vključujejo:

 • Kravje mleko in druge mlečne izdelke
 • Jajca
 • Oreščke
 • Sojo
 • Pšenico.

Kako ugotovite, katera živila povzročijo zagon atopijskega dermatitisa? Včasih je najboljši način opazovati simptome na koži po uživanju določenih živil.

Druge alergije in atopijski dermatitis:

 • Pršice
 • Ličila in druga kozmetika
 • Plesni
 • Živalski prhljaj
 • Pelod
 • Mila

Poskusite se izogibati snovem, ki poslabšajo stanje vaše kože. Iskanje snovi, na katere ste alergični, lahko od vas terja kar nekaj poskusov in napak. Eden od načinov, da ugotovite, ali ste alergični na določeno snov, je poslabšanje stanja kože, ko ste tej snovi izpostavljeni.

Vaš alergolog lahko pri vas opravi tudi alergološki kožni test ali test krvi, da odkrije protitelesa, imenovana IgE. Vaše telo tvori ta protitelesa, kadar ste v stiku s snovjo, na katero ste alergični.

Kako preprečiti izbruhe atopijskega dermatitisa, ki ga povzročajo alergije

Eden od načinov za zmanjšanje izbruhov atopijskega dermatitisa je, da ugotovite, na kaj ste alergični, in se temu izogibate. Nekaj nasvetov, kako:

 • Uporabljajte izključno nežna mila, losjone, detergente in kozmetiko, ki ne vsebujejo dišav.
 • Ko je sezona letenja cvetnega prahu (pelod), se ne zadržujte na prostem.
  Imejte zaprta okna in vključite klimatsko napravo, da preprečite vdor peloda v stanovanje.
 • Svojo posteljnino vsak teden operite v vroči vodi, da uničite pršice.
  Namestite antialergijske prevleke na jogi, odejo in vzglavnik, da se zaščitite pred pršicami.
 • Relativno zračno vlago v stanovanju ohranjate na okrog 50 %, da preprečite razvoj plesni in otežite pršicam življenje.
 • Med vsakim prhanjem in kopanjem vključite prezračevanje, nato pa kopalnico temeljito prezračite, da se posuši. Tako preprečite razvoj plesni na stenah kopalnice.
 • S svojim zdravnikom se lahko pogovorite tudi o imunoterapiji (hiposenzibilizaciji). Nekaterim hiposenzibilizacija pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu.