Atopijski dermatitis: simptomi in diagnoza | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Atopijski dermatitis: simptomi in diagnoza

Atopijski dermatitis je kronično vnetje kože, ki ga spremlja neznosno srbenje.

Atopijski dermatitis –  povzetek

Atopijski dermatitis zaznamuje večinoma močno srbeč kožni izpuščaj, ki se pogosto začne že v otroštvu in se pri odraslih pojavlja predvsem na pregibih rok in nog, na vratu in rokah. Zdravimo ga s specialnimi kremami, pa tudi z dopolnilnimi terapijami, na primer s fototerapijo. V težjih primerih je lahko nujno jemanje zdravil. Tudi v obdobjih brez simptomov je izjemnega pomena dobra osnovna nega kože.

Kaj je atopijski dermatitis?

Pri atopijskem dermatitisu je koža suha, luščeča se, pordela in srbeča – nihče si ne želi biti v kožo bolnika  z atopijskim dermatitisom. Približno 13 % otrok in od 2 do 3 odstotke odraslih nima izbire. Shajati morajo s kroničnim vnetnim obolenjem kože, ki ni nalezljivo. Zdravila za atopijski dermatitis ni, je veliko možnosti za lajšanje težav.

Pri bolnikih z atopijskim dermatitisom koža ne opravlja svoje zaščitne funkcije. Stik s klicami, fizikalnimi ali kemičnimi dražljaji lahko hitro sproži vnetje. Obolenje se pogosto začne že pri dojenčkih in v otroštvu. Za atopijski dermatitis je značilno, da poteka v zagonih – izmenjujejo se obdobja s težavami in obdobja brez bolezenskih znakov.

Zlasti pri otrocih čas pogosto pozdravi to obolenje. Mnogi, ki so kot dojenčki ali majhni otroci zelo trpeli, so do začetka šole ali pubertete brez težav.

Vzroki

Vzroki atopijskega dermatitisa se danes obravnavajo kot skupek različnih dejavnikov. Najpomembnejša sta motena pregradna funkcija kože in gensko pogojeno nagnjenje imunskega sistema k čezmernemu odzivanju na nenevarne dražljaje iz okolja.

Atopijski dermatitis sodi z alergijo na živila, alergijsko astmo in alergijskim nahodom (seneni nahod) med atopijska obolenja.

Dedna obremenjenost pri atopijskem dermatitisu

Atopijska obolenja so pogosto dedno pogojena in so povezana z dedno zasnovo. Če imata oba starša eno ali več atopijskih obolenj, je od 60- do 70-odstotna verjetnost, da bo tudi otrok zbolel.

Odkrili so gene, ki sodelujejo pri nastanku atopijskega dermatitisa. Očitno so odgovorni za to, da koža ne zmore dovolj dobro opravljati svoje pregradne funkcije, posledično pa različne imunske celice zdrsnejo iz ravnovesja.

Zaradi dedne zasnove še ne zbolimo, smo le dovzetni za obolenje. Bolezen lahko izbruhne, če se pojavijo neugodni okoljski vplivi in ko se preplete več mehanizmov.

Mehanizmi, ki povzročajo obolenje

Atopijski dermatitis je zelo kompleksno obolenje, k nastanku katerega pripomore več dejavnikov. V skladu s trenutnim razumevanjem je na začetku gensko pogojena motnja delovanja kožne pregrade. Zaradi pomanjkanja določenih beljakovin je zaščitna rožena plast kože napačno zgrajena in koža se hitro izsuši. Na tak način izsušena koža je dovzetna za zunanje vplive vseh vrst.

Koža reagira preobčutljivo, hitro se vname in srbi. S praskanjem se vnetna reakcija še okrepi. Tudi imunski sistem reagira močneje, ko se sooči s snovmi (antigeni) iz okolja, na primer s pelodom, živalsko dlako ali iztrebki pršic. Lahko se pojavi tako imenovana senzibilizacija, pri kateri določene celice imunskega sistema začnejo tvoriti obrambne snovi (imunoglobuline) proti tem antigenom. Takrat je obolenje v fazi, v kateri se pojavljajo alergijske reakcije proti sicer neškodljivim snovem.

Za takšno napačno delovanje imunskega sistema je deloma odgovorna čezmerna higiena v zadnjih desetletjih.  Po tako imenovani »higienski hipotezi« je imunski sistem v gospodinjstvih s premalo klicami premalo zaposlen in išče druge cilje.

Vplivni dejavniki in povzročitelji

Seznam dejavnikov, ki lahko sprožijo zagon atopijskega dermatitisa, je dolg. Med najpomembnejše sodijo:

 • dejavniki, ki izsušujejo kožo (na primer prepogosto umivanje),
 • alergeni, ki pridejo v stik s kožo, se vdihajo (na primer iztrebki pršic, pelod, živalska dlaka) ali zaužijejo (alergeni iz hrane, na primer kravje mleko, jajce, pšenica ali soja),
 • dražeče snovi na koži, na primer volnena oblačila ali stik s čistilnimi sredstvi, dišavami ali konzervansi v kozmetiki …
 • poselitev kože z bakterijami, virusi ali glivami (mikrobni antigeni) pri že prisotnem atopijskem dermatitisu.
 • Podnebni dejavniki, kot so hud mraz, suša ali vlaga.
 • Duševne obremenitve, stres.

Pred nekaj desetletji so duševni dejavniki veljali za najpomembnejši vzrok atopijskega dermatitisa. V resnici je obolenje in simptomi v vzajemnem odnosu s psihičnim stanjem. Stres lahko poslabša atopijski dermatitis, velja pa tudi obratno: simptomi in predvsem srbenje ponoči so zelo psihično obremenjujoči. Prepričanje, da je za obolenje odgovoren neustrezen odnos med starši in otroki ali celo osebnost bolnika z atopijskim dermatitisom, velja danes za zastarelo.

Značilna mesta za atopijskim dermatitis pri dojenčku, otroku in odraslem.
Značilna mesta z atopijskim dermatitis pri dojenčku, otroku in odraslem.

Simptomi: kako je videti atopijski dermatitis?

Bolezenska slika pri atopijskem dermatitisu je lahko zelo raznolika. Značilni simptomi so:

 • na splošno suha koža s pordelimi vnetimi mesti (ekcem), ki večinoma močno srbijo,
 • površinske zadebelitve in groba koža (lihenifikacija),
 • vozlički in pustule.

Pri dojenčkih se pojavlja srbeča in pordela koža, lahko se tvori skorjasta koža. Prizadeti so predvsem glava in obraz, roke, noge in pregibne gube.

Pri majhnih otrocih in mladostnikih se znaki pojavljajo predvsem na komolcih in vratu, na zapestjih in rokah. Koža je debelejša in bolj groba, značilna je tudi zaskorjena koža. Pri odraslih je vzorec podoben. Pojavljajo se še pogosto zelo srbeči vozlički.

V vsaki starosti se pojavlja močno srbenje, ki traja ves dan, zvečer in ponoči pa se lahko še okrepi. Bolniki pogosto slabo spijo in se čez dan težko zberejo, zaradi česar je kakovost življenja močno okrnjena.

Zapleti

Pogosto roseči in spraskan ekcem je idealno vstopno mesto za klice. Lahko se pojavi okužba z bakterijami (na primer s stafilokoki) ali virusi (na primer s herpesom). Možne so tudi glivične okužbe. Okužba s stafilokoki se kaže s pustulami, močnim rosenjem, rumenkastimi krastastimi oblogami, lahko se pojavi tudi povišana telesna temperatura in zatečejo limfni vozli. Za okužbo s herpesom

so značilnim mehurčki in pordela koža, lahko se tudi zviša telesna temperatura in otečejo limfni vozli.

V redkih primerih je zaradi zapletov mogoč življenje ogrožajoč potek, zato je ob takih znakih nujno obiskati zdravnika.

Za glivično infekcijo je odgovorna predvsem gliva kvasovka (Pityrosporumovale), ki lahko povzroča predvsem ekcem na predelu glave in ramen. Znaki so tudi v tem primeru pordela, luščeča se koža in srbenje.

Še posebej nadležno je srbenje.

Diagnoza

Različna kožna obolenja izzovejo podobne simptome kot atopijski dermatitis, čeprav imajo povsem drugačne vzroke. Zato lahko samo zdravnik razloči posamezna stanja.

Kdaj lahko gre za atopijskega dermatitisa:

 • starosti primerno razširjene in porazdeljene srbeče kožne spremembe,
 • začetek v zgodnjem življenjskem obdobju,
 • potek v zagonih,
 • druga atopijska obolenja pri bolnikih samih ali pri bližnjih sorodnikih.

Znaki atopije

znaki atopije so cela vrsta značilnosti, ki se pogosto pojavljajo pri ljudeh z atopijskimi obolenji. Mednje sodijo:

 • suha koža,
 • povečane lihenifikacije na notranjih straneh rok,
 • dvojna guba pod spodnjo veko (»Dennie-Morganova guba«),
 • beli dermografizem (na mestu izrazitejšega potega po koži z leseno spatulo pri bolnikih z atopijskim dermatitisom pusti belo sled, pri bolnikih brez atopije je rdeča),
 • temna koža okrog oči,
 • tanjšanje obrvi ob straneh,
 • nagnjenje k razpokam v ustnih kotičkih in ob ušesnih mečicah.

Vprašajte zdravnika

Imate sami težave s kožo? V našem timu imamo zdravnika, ki vam bo prijazno in strokovno svetoval. Lahko se z njim anonimno pogovorite in izveste, kaj lahko storite. Pokličite 041 613 605 ali nam pišite na info@topmedicus.si (priložite kako fotografijo vaših kožnih sprememb in pripišite telefonsko številko.). Kontaktirali vas bomo takoj, ko bo mogoče.

Alergološki testi

Alergijske reakcije lahko sprožijo atopijski ekcem ali preprečujejo izzvenevanje. Pri mnogih bolnikih z atopijskim dermatitisom so bile dokazane povišane vrednosti imunoglobulinov E (IgE), ki imajo pomembno vlogo pri alergijskih reakcijah. Res je tudi, da je veliko ljudi, ki imajo zaradi dedne zasnove povišane vrednosti IgE v krvi, pa nimajo težav z atopijskim dermatitisom.

Alergološki testi so vsekakor smiselni, da se ugotovi, ali bolnik reagira na katero snov in na katere. Poleg dokaza specifičnih protiteles v krvi proti inhalacijskim in nutritivnim alergenom se lahko izvede tudi vbodni test. Pri tem zdravnik vbrizga bolniku v kožo majhne količine alergena in po 15ih minutah oceni reakcijo. Pozitivni rezultat pri tem testu pokaže le, da je bolnik na testirani alergen občutljiv. Ni pa dokaz, da ta alergen vpliva tudi na atopijski dermatitis. Pri močno vneti koži ali ob redni uporabi protivnetnih krem je na mestu vbodnega testa treba opraviti preiskavo krvi.

Pomembno: provokacijski test, pri katerem se bolnik namerno izpostavi stiku z določeno snovjo, na katero se sumi alergija, sme izvesti izključno zdravnik. Nikakor se tak test ne sme izvajati doma, saj lahko privede do življenje ogrožajoče reakcije!

Izdelke za nego kože pri atopijskem dermatitisu za otroke in odrasle najdete na tej povezavi.