Atopijski dermatitis: zdravljenje | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Atopijski dermatitis: zdravljenje

Zdravljenje

Zasnovo za atopijska obolenja nosijo bolniki vse življenje. Zato tudi ne obstaja zdravilo v dobesednem pomenu. Cilj zdravljenja je doseči, da simptomi izzvenijo ali jih vsaj ublažiti in podaljšati faze brez bolezenskih znakov.

Ukrepi zdravljenja

Vse to ni izvedljivo z enim samim zdravilom ali enim ukrepom. Zdravljenje atopijskega dermatitisa je v idealnem primeru sestavljeno iz več gradnikov, ki jih je deloma treba tudi preizkusiti. Na splošno mednje sodijo:

V idealnem primeru zdravnik in bolnik oziroma njegovi starši sestavijo individualni koncept, s katerim bi lahko nadzorovala bolezen. Bolnik pri tem izve, kateri ukrepi v kakšni situaciji najbolje pomaga in se lahko ustrezno vede.

Strategije izogibanja (karence)

Mnogi bolniki v toku svojega obolenja identificirajo okoljske vplive, ki poslabšajo simptomatiko. Mednje lahko sodijo na primer določene tkanine, kot je volna, pralna in čistilna sredstva, dodatki živilom, dišave, alergene sestavine v hrani, pršice, pelod, živalska dlaka …

Seznam je lahko zelo dolg, temu ustrezno je težko odkriti povzročitelja. Ko odkrijete povzročitelja, je najpomembnejši ukrep izogibanje le-temu.

Bolniki, ki ne prenašajo volnenih oblačil, naj izbirajo gladke tkanine – na primer bombažne. Če sumite čistilna in pralna sredstva, se splača preizkusiti izdelke, ki ne vsebuje za kožo dražečih snovi. Pri živilih se je dobro izogibati ojačevalcem okusa ali konzervansom.

Dosledno izogibanje je prav tako sredstvo izbire pri nutritivnih alergijah. To vsekakor velja le, če je bilo alergijo mogoče potrditi s pomočjo ustreznega provokacijskega testa. Brez ustrezne zdravniške diagnoze se ne izogibajte določenim živilom ali upoštevajte dolgotrajnih enostranskih diet.

Pri alergiji na pršice je najpomembnejši ukrep, da ustvarite razmere v stanovanju s čim manj alergeni. Odpovejte se okrasnim predmetom, na katerih se le nabira prah, kot so zavese, preproge in plišaste živali, ali jih vsaj redno čistite. Za vzmetnice, vzglavnike in odeje so na voljo antialergijske prevleke (tako imenovane Encasings), ki so neprepustne za pršice in njihove alergene. Te preprečujejo stik bolnika s pršicami in njihovimi iztrebki.

Alergični na pelod najdejo v hribovskih in določenih obalnih področjih okolje z malo alergeni. To naj bodo vaši počitniški cilji, na primer, predvsem v obdobju sezone določenega cvetnega prahu. Naslednji ukrepi, kot je na primer umivanje las zvečer ali zaprta okna ponoči v sezoni cvetnega prahu, lahko dodatno zmanjšajo obremenitev. Imunoterapija je izvedljiva, ko gre hkrati za atopijski dermatitis in alergijski nahod.

 

 

Osnovna nega

Bolniki z atopijskim dermatitisom morajo svojo kožo vsak dan negovati z vlažilnimi negovalnimi izdelki, ki kožo tudi povratno mastijo. Velikokrat lahko na tak način podaljšajo svoje faze brez simptomov in zmanjšajo potrebo po kremah in mazilih z zdravilnimi aktivnimi učinkovinami. Pomembno je, da negovalni izdelki ne vsebujejo konzervansov in dišav, saj sicer obstaja nevarnost dodatnega razvoja kontaktnih alergij.

Čista olja so za osnovno nego le zelo omejeno primerna, saj se ne vpijejo dobro v kožo. Namesto njih so primernejši losjoni, kreme, kremne pene ali mazila brez zdravilnih aktivnih učinkovin. Obnese se tudi dodana sečnina, saj veže vlago v koži. Pri odraslih je lahko koncentracija od 5 do 10 %, za otroke zaradi lastnosti sečnine delež ne sme biti višji od 2 do 4 %. Obstajajo tudi izdelki, ki lahko specialno nadomestijo primanjkljaj maščob v roženi plasti kože, in vsebujejo ceramide.

Ali je neko mazilo ali krema primerna za uporabo, je odvisno do stanja kože, prizadetega predela na telesu, starosti bolnika in letnega časa. Boljše, kot je stanje kože, večji delež maščob lahko vsebuje negovalni izdelek. Ko je koža vneta in srbeča, so primernejši izdelki z visokim deležem vode, saj zaradi učinka izhlapevanja lajšajo simptome.

Prednosti mazil in krem združujejo »mastno-vlažni povoji«. Na kožo nanesemo mastno mazilo, nato jo prekrijemo z vlažnim povojem, čez katerega namestimo še suhi povoj.

Za nego obraza so primernejši negovalni izdelki z vodo. Tudi na predelu kožnih gub se je bolje negovati s kremami. Osnovno pravilo je, da je kreme bolje uporabljati poleti, mazila pa pozimi.

Za čiščenje kože so najprimernejši izdelki brez mil in z nevtralnim pH. Voda za kopanje naj bo nekoliko hladnejša (približno 34 °C. Za dodatek kopelim so primerne oljne kopeli. Na koži ustvarijo fini mastni film, zaradi katerega se po kopanju ne prhajte, da ga ne odstranite.

Lajšanje srbenja

Pogosto je neznosno srbenje tisto, ki bolnikom z atopijskim dermatitisom posebej oteži življenje. Srbenje sproži začaran krog: s praskanjem se koža dodatno poškoduje, koža se vname in še bolj srbi. Zato je lajšanje srbenja izjemnega pomena.

Splača se poskusiti izdelke, ki vsebujejo polidokanol (ALLERGIKA Hydrolotio Sensitive – AKUT ali DERMIFANT Otroški losjon AKUT), ki se lahko kombinira tudi z ureo. Polidokanol je učinkovina, ki deluje kot lokalni anestetik in tako lajša srbenje.

Pomagajo lahko tudi antihistaminiki za jemanje per os. Srbenje lahko umirijo tako, da preprečujejo, da histamin, ki ga izločajo obrambne celice, razvije svoje učinke. Trenutno so priporočljivi histaminiki H1, ki pa vsekakor niso učinkoviti pri vseh bolnikih z atopijskim dermatitisom.

Izdelki s katranom se danes zaradi svojih rakotvornih lastnosti uporabljajo le še v redkih izjemnih primerih. Nikakor se ne smejo nanašati na predele z zelo občutljivo kožo (obraz, genitalije) in pri otrocih.

Protivnetni ukrepi

Preprečevanje okužb in njihovo zdravljenje

Koža bolnikov z atopijskim dermatitisom in predvsem vneta koža je pogosto močno poseljena z bakterijami vrste Staphylococcus aureus, Klice in njihovi presnovni produkti pripomorejo k temu, da se koža bolnikov vedno znova vname.

Dokazano je, da lahko lokalno nanešene antibakterijske snovi (antiseptiki) predvsem pri vneti koži izboljšajo stanje. Vsekakor se smejo uporabljati le za preprečevanje in ne dolgotrajno ali redno.

Podobno velja tudi za perilo, ki je prevlečeno s srebrovimi spojinami. Srebro deluje baktericidno in lahko zmanjša obremenitev kože z določenimi klicami, kot je Staphylococcus aureus.

Antibiotičnih mazil ali krem zaradi tveganja razvoja rezistence ne uporabljajte ali jih uporabljajte zelo ciljno in pod nadzorom zdravnika. Poleg nevarnosti razvoja rezistence bakterij proti uporabljeni učinkovini lahko pri bolnikih nastanejo tudi kontaktne alergije. Pri ekcemih na velikih površinah, ki kažejo očitne znake okužbe, zdravniki po potrebi predpišejo antibiotike za jemanje per os.

Okužbe ekcema z virusi herpesa predstavljajo nujni primer, ki lahko ima težke posledice. Odkar obstajajo antivirusne aktivne učinkovine, je ta zaplet ozdravljiv. Pri sumu na okužbo z virusom Herpes simplex je treba vedno nemudoma obiskati zdravnika, saj se virusi herpesa lahko zelo hitro razširijo na vneti koži (Ekcema herpeticatum).

Hiposenzibilizacija

Možnost hiposenzibilizacije – imenovane tudi specifične imunoterapije – je ob hkratni alergiji s simptomi na očeh in nosu proti pršicam in pelodu.

Pri imunoterapiji se imunski sistem postopoma navaja na alergen. V obliki injekcij se najprej dajejo zelo majhne količine določene snovi, nato pa postopoma vedno večje. Hiposenzibilizacija se izvaja pri zdravniku, zato da je v primeru alergijske reakcije, ki bi se lahko pojavila večinoma v 30 minutah po injekciji, medicinska pomoč takoj pri roki. Do sedaj še ni raziskano, ali so novejše imunoterapije v obliki tablet učinkovite tudi atopijskem dermatitisu.

Komplementarne metode in metode alternativne medicine

Mnogim bolnikom – tako otrokom kot njihovim staršem – je naporno včasih večletno nanašanje mazil in krem. Zato je veliko zanimanje za komplementarne in alternativne metode zdravljenja. Ponujajo na primer homeopatijo ali ukrepe tradicionalne kitajske medicine (npr. akupunktura).

Znanstvenih potrditev za učinkovitost tovrstnih metod ni. Zavarovalnice stroškov za tovrstna zdravljenja ne krijejo, zato se morajo bolniki vnaprej dobro pozanimati o finančnih stroških ter ciljih in trajanju zdravljenj.

Zdravljenja z ribjim, boraginim in s svetlinovim oljem, ki vsebujejo esencialne maščobne kisline oziroma gamalinolno kislino, trenutne smernice dermatološkega strokovnega združenja ne vključujejo.

Ljubeče shajanje s sabo in s kožo

Bolnikovo samoobvladovanje

Atopijski dermatitis pogosto poteka kronično ali s ponavljajočim se pojavljanjem. Neka standardna terapija, ki bi ustrezal vsem bolnikom, ne obstaja. Vsak bolnik mora biti glede na težo bolezni zdravljen individualno in med številnimi koncepti zdravljenja je treba skupaj najti primerne.

Nujne so izčrpne informacije o povzročiteljih bolezni, prehrani, osnovni negi in drugih možnostih zdravljenja. Poleg tega je treba upoštevati psihološke in psihosocialne vidike obolenja. Bolniki potrebujejo nasvete za vsakdanje shajanje s svojim obolenjem.

Zdravniki v svojih ambulantah večinoma nimajo dovolj časa, da bi vsem tem potrebam dovolj zadostili. Za odpravljanje tega primanjkljaja obstajajo za obolele otroke, njihove starše in obolele odrasle šole atopijskega dermatitisa. Udeleženci dobijo v njih obsežne informacije o bolezenski sliki, možnostih zdravljenja, vlogi alergenov in pomenu prehrane. Poleg tega se seznanijo s tehnikami sproščanja in obvladovanja stresa z namenom obvladovanja čezmernega praskanja. Učinkovitost teh izobraževalnih programov je sedaj potrjena tudi s študijami. Izobraženi bolniki imajo manj simptomov, manj trpijo uaradi srbenja in imajo boljšo kakovost življenja – saj so se naučili odzivati se samostojno in razmeram primerno.

Skupine za samopomoč, zavarovalnica ali lečeči zdravnik lahko morda pomagajo z informacijami o takšnih izobraževanjih za bolnike.

Atopijski dermatitis je obolenje s številnimi obrazi in ne vpliva samo na bolnika. Drugi lahko bolnike zavračajo, in to tako očitno, da to bolniki tudi opazijo.

Redna nega kože je zamudna, prilagoditev prehrane je dodatna obremenitev. Predvsem pa je zaskrbljujoče vprašanje, kako se bo bolezen nadaljevala.

Pomembno se je naučiti strategij, ki olajšajo vsakdanje shajanje z obolenjem. Zdravnik vas lahko spodbudi, vsekakor pa je nujno, da je tudi bolnik sam dejaven. Prizadevati si je treba za ohranjanje visoke kakovosti življenja kljub bolezni.

Za mlade z atopijskim dermatitisom je pomembno tudi, da se jim svetuje pri izbiri poklica. Izogibati se je treba poklicem, ki obremenjujejo kožo (npr. v bolnišnični negi, čiščenje, frizer, pleskar …) in od samega začetka upoštevati ukrepe za dobro nego kože.

Ta članek vsebuje zgolj splošne napotke in se ne sme uporabljati za samodiagnozo ali samozdravljenje. Ne more nadomestiti obiska zdravnika.

Vprašajte zdravnika

Imate sami težave s kožo? V našem timu imamo zdravnika, ki vam bo prijazno in strokovno svetoval. Lahko se z njim anonimno pogovorite in izveste, kaj lahko storite. Pokličite 041 613 605 ali nam pišite na info@topmedicus.si (priložite kako fotografijo vaših kožnih sprememb in pripišite telefonsko številko.). Kontaktirali vas bomo takoj, ko bo mogoče.