0

SUHA IN OBČUTLJIVA KOŽA Allpremed hydro BASIC, 100 ml

Dermatološka nega suhe, občutljive, k alergijam nagnjene kože - kremna pena - brez mastnega filma, takoj po nanosu se lahko oblečete

16,90 €

ZELO SUHA, LUŠČEČA SE KOŽA Allpremed hydro INTENSIV, 100 ml

Dermatološka nega k alergijam nagnjene kože - kremna pena: brez mastnega filma, takoj po nanosu se lahko oblečete

20,50 €

PSORIAZA - Allpremed hydro SPECIAL, 100 ml

Dermatološka nega kože pri psoriazi - za ekstremno luščečo in srbečo kožo - kremna pena: brez mastnega filma, takoj po nanosu se lahko oblečete

25,20 €

Allpremed hydro

Medicinska nega za zelo suho kožo

Suha koža potrebuje posebno nego. ALLPREMED hydro originalne kremne pene z BarrioExpert tehnologijo so bile razvite specialno za potrebe suhe, občutljive in luščeče se kože. Kožo dolgotrajno intenzivno vlažijo in pripomorejo, da se za suho kožo značilno pomanjkanje lipidov in vlage vnovič normalizira. Koža postane na otip spet gladka in voljna. Kremne pene Allpremed Hydro se lahko uporabljajo za

 • Vsakdanjo nego kože, če je koža suha, napeta in srbi.
 • V intervalih, ko dermatolog-inja priporoči spremljevalno nego kože (npr. pri psoriazi ali ekcemih).
 • Regenerativna nega kože po zdravljenju (npr. s kortikosteroidi) za dokončno obnovo kože.

Kremne pene Allpremed hydro so nadvse primerne pri nagnjenosti k alergijam, saj so brez barvil, dišav in konzervansov, zato jih koža odlično prenaša. Vse kremne pene Allpremed Hydro je preizkušalo Nemško združenje za alergije in astmo DAAB (www.daab.de) in jih priporoča.

Suha koža

Pregled znakov suhe kože

Suha koža se lahko pojavi po celem telesu. Po prhanju se lahko pojavi občutek napete kože. Suha koža se večinoma lušči in je pordela. Na obrazu se ob nagnjenosti k suhi koži hitro razvije drobne gubice. Pri tistih, ki ste nagnjeni k suhi koži, je še posebej hitro koža napeta in srbeča na nogah, stopalih in rokah, na komolcih in podlakteh. Napetost teh suhih predelov kože nastane zato, ker se koža kot pergament krči, če je v njej premalo vlage in lipidov.

Za preprečevanje luščenjain razpokane kože je na teh mestih še posebej pomembna ustrezna zaščita in nega.

Stopnje in simptomi suhe kože

 • Blago suha koža – pri taki koži opazite lahen občutek napete kože ali imate predele grobe kože.
 • Suha koža – če koža še naprej izgublja vlago, postane še bolj groba, krhka in začne se luščiti. Pojavi se lahko tudi srbenje.
 • Zelo suha koža – če suhe kože ne negujemo, se lahko stanje poslabša, pojavi se občutek ekstremno napete kože in kož lahko razpoka.

Vzroki in nastanek suhe kože

Suha koža je lahko gensko pogojena, lahko pa so zanjo razlog tudi vsakdanje okoliščine in bolezni, na primer sladkorna bolezen. Dejavniki za suho kožo so lahko torej notranji in zunanji. Stanje se zaradi neustreznega življenjskega sloga in napačnih navad glede nege pogosto poslabša. Možni zunanji vplivi so mraz, vročina, sonce in voda, pa tudi različne dražilne snovi. Notranji dejavniki so lahko pomanjkanje tekočine, enostranska prehrana, hormonska nihanja in nenazadnje celo duševni dejavniki. Poleg tega postaja koža s starostjo naravno bolj suha. Koža je naša naravna zaščitna pregrada, zato je zelo pomembno, kateri so razlogi za suho kožo in katere so možne rešitve.

Suha koža pri sladkorni bolezni

Presnovna bolezen diabetes omeji delovanje naravne pregradne funkcije kože, zaradi česar koža bolj izgublja vlago. To pomeni posebno tveganje za stopala, zato morajo biti bolniki s sladkorno boleznijo zelo pozorni do nege stopal, da preprečijo posledično obolenje, tako imenovano diabetično stopalo.

Kremne pene Allpresan diabetic so specialno prilagojene potrebam kože bolnikov s sladkorno boleznijo. Kremna pena Allpresan diabetic INTENSIV s koži sorodnimi lipidi je poleg tega prvi izdelek za bolnike s sladkorno boleznijo, za katerega je bilo s študijo dokazano, da se lahko uporablja tudi med prsti nog, ne da bi povišala tveganje za bakterijsko okužbo.

Pravilna nega suhe kože

Suha koža potrebuje več pozornosti kot normalna koža. Idealno nego suhe kože naj bi poleg ustreznega negovalnega izdelka sestavljali naslednji osnovni ukrepi:

 • Nežna nega telesa: prhanje z mlačno vodo in uporaba blagih, vlažilnih negovalnih izdelkov, ki kožo povratno mastijo in naj bodo brez dišav. Uporabljajte izdelke brez alkohola, da se izognete draženju.
 • Prehrana naj bo raznolika, z veliko vitaminov. Svoji koži pomagate tako, da dovolj pijete ter se izogibate alkoholu in nikotinu.
 • Svojo kožo zaščitite pred mrazom! V hladnem letnem času nosite rokavice, obraz pa zaščitite z mastno kremo.
 • Zaščitite svojo kožo pred soncem: uporabljajte izdelke za zaščito pred soncem s čim višjim zaščitnim faktorjem.

Z upoštevanjem teh ukrepov in uporabo ustreznih negovalnih izdelkov boste nadomestili izgubljeno vlago in maščobe iz kože.

Ali ste vedeli, da se v višji starosti koža tako spremeni, da ima povsem drugače zahteve glede nege? Koža pospešeno izgublja maščobo in voljnost, sposobnost regeneracije pa se zelo zmanjša. Pri zreli koži je pomembno uporabljati nežne čistilne losjone in bogate negovalne izdelke. Tako se zmanjšata občutek napete kože in srbenje. 

Noge se zlahka izsušijo

V koži stopal ni žlez lojnic, a so številne žleze znojnice. Zaradi teh dveh dejavnikov je koža naravno bolj suha. Če koža stopal izgubi preveč vlage, se začne luščiti, srbeti in v napredovalem stanju pokati. To je lahko boleče, hkrati pa pomeni tveganje za vnetja.

Nega suhe in zelo suhe kože stopal

Suha koža stopal zahteva posebno nego. Idealno je, če suho kožo vsak dan oskrbite z lipidi in vlago. Negovalni izdelki Allpresan za suho kožo, ki koži omogočajo dihanje, so popolno prilagojeni tem potrebam: suho kožo oskrbijo z lipidi in vlago, so nadvse prijetno nežni za nanašanje, hitro se vpijejo v kožo – in to povsem brez neprijetnega mastnega filma.

 

Luskavica ali psoriaza

Luskavica – kaj je to?

Luskavica (strokovno psoriaza) je kronično vnetno kožno obolenje, za katero so značilni luskasti predeli kože in močno srbenje. Gre za drugo najpogostejše kronično kožno obolenje za atopijskim dermatitisom. Obolenje je v otroštvu bistveno redkejše kot pri atopijskem dermatitisu: pri več kot polovici bolnikov se obolenje pojavi pred 40. letom starosti (psoriaza tipa 1). Redkejši je pozni tip (psoriaza tipa 2), pri katerem luskavica izbruhne šele v višji starosti.

Poleg kože so lahko prizadeti tudi nohti, žile in organi, pa tudi sklepi. Čeprav luskavica ni nalezljiva, veliko bolnikov trpi zaradi socialne izključenosti in z njo povezanih psihosomatskih težav ter zmanjšanja kakovosti življenja. Bolezen je običajno kronična ali poteka v zagonih, pri čemer se izmenično pojavljajo dolge akutne faze in faze brez težav. Tako teža kot trajanje se lahko individualno močno razlikujejo. Kljub učinkovitim terapijam, s katerimi je mogoče zelo dobro obvladovati simptome, še ne obstaja zdravilo, ki bi dokončno pozdravilo luskavico.

Vzroki za luskavico

Kateri vzroki povzročijo luskavico, še ni povsem raziskano. Znano je, da ima pri tem pomembno vlogo več genov. Bolezni same ne dedujemo, temveč le zasnovo. Kar pomeni, da dedna zasnova sama še ne pomeni nujno, da bolezen izbruhne. Za to so nujni še drugi notranji ali zunanji dejavniki: poškodbe, dolgotrajno drgnjenje, duševne obremenitve, čezmerno uživanje alkohola ali zdravil. Tudi infekcijske bolezni, presnovne ali hormonske motnje in okoljski vplivi so lahko dejavniki, zaradi katerih bolezen izbruhne.

Možnosti zdravljenja pri psoriazi

Kot topikalna terapija (za zunanjo uporabo)se lahko uporabljajo kreme, mazila, geli in losjoni. Ta topikalna zdravila se lahko pri lažjih oblikah uporabljajo samostojno, lahko pa se kombinirajo s sistemsko terapijo v obliki infuzij, injekcij ali tablet.

Topikalno zdravljenje

Lokalna ali topikalna terapija se uporablja pri vseh težavnostnih stopnjah luskavice: kot samostojno zdravljenje pri ne tako močno izraženih simptomih ali kot dopolnitev sistemskemu zdravljenju pri srednje težkih do hudih oblikah poteka bolezni.

Za lokalno zdravljenje je pomembno, da se prizadeti predeli prej odluščijo – za to obstajajo kreme, šamponi ali kopeli s specialnimi učinkovinami. Nato se na kožo -  glede na preparat in bolezensko sliko – nanese losjon, krema ali mazilo, ki mu je dodana potrebna učinkovina. V smernicah za zdravljenje so med drugim navedene naslednje učinkovine:

 • Zaviralci kalcinevrina: uradno dovoljeni samo za zdravljenje atopijskega dermatitisa; včasih to učinkovino predpišejo tudi proti psoriazi.
 • Ditranol: sintetično proizveden katran s protivnetnimi lastnostmi in z zaviralnim učinkom na delitev celic.
 • Glukokortikosteroidi: učinkoviti so proti akutnim vnetnim žariščem. Zaradi neželenih učinkov se smejo uporabljati le kratek čas in natančno v skladu z navodili zdravnika.
 • Vitamin D: v skladu s študijami je podobno učinkovit kot srednje močno odmerjen preparat s korikosteroidi, a hkrati z minimalnim tveganjem za neželene učinke.

Fototerapija lahko okrepi učinek nekaterih zdravil. Tudi zaradi ugodnih vplivov UV-sevanja jo dermatologi pogosto predpišejo, predvsem pri zdravljenju velikih predelov kože in pri hudih oblikah poteka bolezni.

Kot dopolnitev terapije je vedno nujna dobra nega kože, tudi v intervalih brez težav.

Sistemsko zdravljenje

Pri nastanku luskavice imajo pomembno vlogo imunološki procesi v telesu. Če se s topikalnim zdravljenjem ne dosežejo zadovoljivi rezultati ali če je bolezen srednje težka do huda, lahko zdravnik predpiše tudi injekcije, tablete ali infuzije, ki delujejo sistemsko – v celotnem telesu - in zavirajo delovanje imunskega sistema.

Enak učinek lahko dosežemo tudi s tako imenovanimi biološkimi zdravili. To so nova zdravila – iz celičnih kultur pridobijo proteine ali protitelesa, ki zelo ciljno posegajo v uravnavanje imunskega sistema. S pomočjo bioloških zdravil lahko danes dosežemo lajšanje simptomov psoriaze za 75 % in več. Spremljevalna nega kot osnova zdravljenja ostaja kljub temu nujna.

Medicinska nega kože je alfa in omega

Poleg za psoriazo specifičnega zdravljenja je vsakdanja nega kože kot osnovno zdravljenje zelo pomembno vlogo. V spremljevalnem zdravljenju vseh težavnostnih stopenj pomeni sprejet terapevtski standard in mora biti sestavni del vsakega koncepta zdravljenja. Pri osnovni terapiji ne gre za specifične lastnosti določene učinkovine, temveč za vlaženje kože in oskrbo z lipidi, s tem pa za izboljšanje voljnosti in elastičnosti kože. Na tak način lahko kolikor je mogoče podaljšate faze brez težav.

Sodobne lipidne kremne pene, kakršna je Allpremed hydro SPECIAL, zapolnijo vrzeli v poškodovanem lipidnem matriksu obolele kože. Kožna bariera se vnovič vzpostavi, spodbuja obnavljanje poškodovanih plasti kože, pri čemer ne vpliva na naravne kožne funkcije.

Urea dodatno spodbuja luščenje kože, hkrati pa je vlažilni faktor. Izboljšana navlaženost rožene plasti lajša srbenje.

Osnovna nega je namenjena tudi temu, da pripravi kožo na lokalno zdravljenje in tako ustvari podlago za učinkovito zdravljenje, kadar novega zagona bolezni ni mogoče več preprečiti. Zato je osnovna tega tudi pomemben instrument za zmanjšanje pogostnosti zdravljenja, s tem pa pogostnosti in obsega jemanja zdravil.

Domača zdravila proti luskavici

Poleg dosledne osnovne nege je na voljo vrsta ukrepov, s katerimi si lahko bolniki s psoriazo lajšajo simptome in celo skrajšajo trajanje zagonov bolezni. Mednje sodijo naravna olja, njihovi vitamini in maščobne kisline, ki lahko pripomorejo k obnavljanju kože, hladilni povoji, ki lajšajo srbenje, in kopeli, ki olajšajo luščenje kože. Zaradi duševne komponente bolezni so lahko koristne tudi sprostitvene tehnike.

 1. Olja: mnogi bolniki s psoriazo prisegajo na naravna olja, kot so svetlinovo olje, olje iz grozdnih pešk ali jojobino olje, ki pripomorejo blagodejno vplivajo na ranjeno in razpokano kožo, da postane vnovič voljna in negovana. Nenasičene maščobne kisline in vitamini namreč spodbujajo procese celjenja in pomirjajo kožo.
 2. Solne kopeli: zlasti kopeli z morsko soljo imajo svoje zanesljivo mesto med domačimi sredstvi proti luskavici. Solne kopeli olajšajo odstopanje kožnih lusk in pomirjajo kožo, ki je pod stresom. Pri tem je nadvse pomembna zaključna nega, kajti kopeli in prhanje (predvsem z vročo vodo) odvzamejo koži veliko lipidov in vlage!
 3. Hladilni ovoji: za lajšanje srbenja so lahko v pomoč hladilni ovoji s hladno vodo, črnim čajem, in komprese s hladilnim gelom ali ledenimi kockami. Pri tem pazite, da se led nikoli ne dotika kože! Znižanje sobne temperature, nošenje zračnih oblačil prav tako pripomorejo k lajšanju srbenja.
 4. Zmanjšanje stresa: stres lahko sproži ali okrepi zagone psoriaze. Zato je vse, kar pripomore k zmanjšanju duševnih obremenitev, ugodno tudi za lajšanje poteka bolezni: redna obdobja počitka, sproščujoče prostočasne dejavnosti, ciljne sprostitvene tehnike in iskanje psihološke pomoči.
© topmedicus. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto topmedicus

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

 1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
 2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
 3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne izberete, so rezultat lahko slabša priporočila in počasnejše delovanje spletnega mesta. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.