0

11 nasvetov za izogibanje staranju zaradi uživanja sladkorja

Ali menite, da vaša prehrana ne vpliva na vašo kožo? Premislite še enkrat. Zlasti, če ste sladkosnedni.

Še predobro se zavedate, da lahko pričakujete dodatne kilograme, kar se bo pokazalo na tehtnici, če si prepogosto privoščite piškote, pite in druge sladkarije. Izkazalo se je,  da lahko pričakujete tudi nekaj dodatnih gub, ki se bodo pojavile na vaši koži.

Resnično. Raziskave so v zadnjih letih pokazale, da lahko preveč sladkorja v krvnem obtoku spodbudi tako imenovani proces glikacije, ki pospešuje staranje kože.

V nadaljevanju izveste, kaj je glikacija in kaj lahko storite, da bo vaša koža videti mlajša, in to brez odpovedovanja? 

Kaj je glikacija?

Ko jeste, telo razgradi ogljikove hidrate na enostavne sladkorje, kot sta glukoza in fruktoza. Nato telo se sladkorje porablja kot gorivo za vse, kar počnete. Včasih – zlasti, ko se staramo in če uživamo preveč sladke hrane ali hrane z visokim glikemičnim indeksom – ti sladkorji reagirajo z beljakovinami in maščobami na nenormalen način. Tvorijo se škodljive molekule, imenovane končni produkti pospešene glikacije ali AGEs. Ta proces se imenuje glikacija.

Več, kot imamo AGEs v telesu, bolj se staramo. Znanstveniki so to odkrili pri raziskovanju sladkorne bolezni. Ključ pri tem je krvni sladkor – višje ravni glukoze v krvi, več AGEs. Največja težava sladkornih bolnikov je uravnavanje njihovega krvnega sladkorja. Znanstveniki so ugotovili, da je rezultat ta, da so nagnjeni k hitrejšemu staranju v primerjavi z ljudmi, ki nimajo povišanih ravni sladkorja v krvi.

Študija iz leta 2001, na primer, navaja, da AGEs povzročajo »zaplete pri sladkorni bolezni in staranje«, pri čemer AGEs še posebej prizadenejo kolagen (ki daje koži čvrstost) in elastin (ki daje koži elastičnost, da se po raztezanju povrne v prvotno stanje).

Tudi v študiji iz leta 2003 je navedeno, da AGEs tvorijo »navzkrižne povezavo« med proteini, pri čemer spreminjajo njihovo strukturo in delovanje tako močno, da povzročajo težave, kot so retinopatija, živčne bolečine, ateroskleroza in druge.

Drugi lahko opazijo učinke glikacije

Leta 2001 so se eni znanstveniki ukvarjali z vprašanjem, kako AGEs povzročajo bolezen, drugi pa z vprašanjem, kako vplivajo na človeško kožo. V strokovni reviji The British Journal od Dermatology so poročali, da se po 35. letu glikacija v koži poveča in ta trend se s staranjem samo nadaljuje. ŠE huje – če se izpostavljamo UV-žarkom, le-ti pospešijo glikacijo in s tem staranje kože.

Znanstveniki so glikirane kožne celice izpostavili UV-žarkom in ugotovili, da se tvorba AGEs poveča. »Ti rezultati potrjujejo pomembno povečanje AGEs v normalni človeški koži med intrinzičnim staranjem,« so zapisali raziskovalci in dodali »in tudi kažejo, da je glikacija povečana v fotostarani koži.«

V kasnejši študiji leta 2011 so ugotovili podobne rezultate in poročali, da izpostavljanje UV-žarkom »drastično okrepi kopičenje AGE«, Dodali so, da AGEs »modificirajo kolagen v koži, zmanjšajo elastičnost kože in eden od rezultatov je nastanek gub.«

Druge posledice tvorbe AGE vključujejo:

·         Starostne pege

·         Tanke črte in gube

·         Hiperpigmentacije

·         Trda kožo

·         Koža brez življenja

·         Neenakomeren ten polti

·         Povešena in vrečasta koža

·         Degradacija kolagena

·         Vnetje

·         Tumorji

Študija, ki so jo izvajali leta 2013, je bila resnično nazorna. Znanstveniki so testirali ravni krvnega sladkorja pri približno 600 udeležencih – moških in ženskah, starih med 50 in 70 let. Nato fotografije udeležencev pokazali drugi skupini ljudi, ki testiranih udeležencev nikoli niso videli. To novo skupino so prosili, naj ugotovi starost ljudi na fotografijah,

Rezultati: tisti z višjimi ravnmi krvnega sladkorja so bili ocenjeni kot starejši od tistih z nižjimi ravnmi. Za vsak 1 mmol/l povišanja krvnega sladkorja se je zaznana starost zvišala za 5 mesecev! Znanstveniki so opazili, da so celo pri udeležencih, ki niso sladkorni bolniki, »višje ravni glukoze povezane z višjo navidezno starostjo.«

Kako zmanjšati AGEs & upočasniti proces staranja

Sedaj vemo, da več, kot imamo glukoze v krvnem obtoku, večja je verjetnost tvorbe AGEs in staranja naše kože. Kaj lahko storimo?

K sreči veliko! Sledi 11 nasvetov, kaj lahko storite, da bo vaša koža videti gladka in sijoča, in to letom navkljub.

1.    Preverjajte svoje ravni krvnega sladkorja: Če imate sladkorno bolezen, že veste, da je urejen krvni sladkor ključ do vašega dobrega zdravja, a sedaj veste, da je lahko tudi anti-aging tehnika. Tudi če nimate sladkorne bolezni, lahko nenadna zvišanja krvnega sladkorja vplivajo na stanje vaše kože. Poskušajte ohranjati enakomeren krvni sladkor. Kako to ugotovite? Po energiji, ki jo čutite. Uživajte hrano z nizkim glikemičnim indeksom in jejte vsake tri do štiri ure.

2.    Uživajte manj sladkarij: Ko boste naslednjič začutili nezadržno željo po sladkem in mastnem krofu. Poglejte v ogledalo. Ali je vreden nove gube? To vam bo morda pomagalo, da boste raje izbrali sadje ali lonček nesladkanega jogurta! Biocyte GLYCEMIC CONTROL "upočasnjuje" sladkorje, pripomore k enakomernim ravnem glukoze in preprečuje nezadržno željo po vmesnih prigrizkih. 

3.    Uživajte hrano z nizkim glikemičnim indeksom: Niso samo sladkarije tiste, zvišajo krvni sladkor. Tudi mnoga druga živila, na primer bel kruh, bel riž, bel krompir in podobna se v telesu hitro razgradijo in povzročajo nenadne dvige krvnega sladkorja. Taka živila se uvrščajo visoko na lestvici  glikemičnih indeksov. Prednost dajajte živilom na spodnjem delu lestvice – potrebujejo več časa, da se razcepijo, na tak način stabilizirajo ravni krvnega sladkorja in vam dajejo občutek sitosti. Uživajte oreščke in semena, pusto meso, jajca, tofu, večina zelenjave, zdrave žitarice, na primer oves, kvinoja in oves, jogurt in sadje z nizkim glikemičnim indeksom, na primer jagodičje, slive, breskve in melone.

4.    Jedi z žara: Med pripravo  jedi na žaru in peko jedi lahko dejansko v teh jedeh nastajajo AGEs – še preden take jedi zaužijete! Kadar koli vidite to počrnelo meso, dejansko gledate AGEs. Če to pojeste, se ti AGEs prištejejo k tistim, ki so že v vašem telesu. Razmislite o uživanju hrane, ki ni tako močno preprečena, in kuhajte meso pri nizki temperaturi in počasi.

5.    Zaščitite svojo kožo: Izpostavljanje UV-žarkom poveča tvorbo AGEs. Zaščitite svojo kožo pred soncem, in to vedno! Zavedajte se, da glikacija škoduje vaši celotni koži, ne le koži obraza. Zato zaščitite svoje roke, vrat in tudi noge, in to vedno, ko so izpostavljeni.

6.    Ohranjajte zdravo telesno težo: Raziskave so pokazale, da lahko prevelika teža ali prevelik obseg pasu zvišajo tvorbo AGEs. Pomaga Biocyte Fitnes sistem.

7.    Dvigujte uteži: Mišice porabljajo glukozo, zato več, kot imate mišic, več glukoze porabi vaše telo. Ko se staramo, naravno izgubljamo mišično maso. Zmanjšanje mišične mase lahko poviša ravni krvnega sladkorja, kar vodi do povečanja AGEs. Z rednim treningom za mišice se lahko pomagate zoperstavljati temu učinku.

8.    Ne pretiravajte z alkoholom: Raziskovalci so ugotovili, da alkohol pospešuje glikacijski stres.

9.    Povečajte vnos antioksidantov: Vse vrste sadja in zelenjave, temna čokolada in čaj vsebujejo močne antioksidante, ki pomagajo ščititi celice pred glikacijo. Če so antioksidanti redna sestavina vaše prehrane, pomagajo varovati vašo kožo pred učinki AGEs. Poskusite Biocyte RESVERATROL FORTE z visoko vsebnostjo najmočnejših antioksidantov. Po nekaj dneh se boste počutili bolje, imeli več energije …

10.Razmislite o prehranskih dopolnilih z vitamini skupine B: Študije so pokazale, da vitamina B1 in B6 pomagata zavirati tvorbo AGEs. Naslednja obetavna učinkovina, ki varuje pred tvorbo AGEs, je karnozin. Vse te učinkovine vsebuje vrhunsko prehransko dopolnila Biocyte GLYCALIFT 45+

11.Uporabljajte naravne izdelke za nego kože: Študije kažejo, da zeliščni ekstrakti, kot so kamilica, jagode gloga in listi vinske trte zavirajo tvorbo AGEs.

 

Viri:

Ulrich P, Cerami A, “Protein glycation, diabetes, and aging,” Recent Prog Horm Res, 2001; 56: 1-21, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11237208.

Melpomeni Peppa, et al., “Glucose, Advanced Glycation End Products, and Diabetes Complications: What is New and What Works,” Clinical Diabetes, October 2003; 21(4): 186-187,http://clinical.diabetesjournals.org/content/21/4/186.full.

Jeanmaire C., et al., “Glycation during human dermal intrinsic and actinic ageing: an in vivo and in vitro model study,” Br J Dermatol. July 2001; 145(1):10-8, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11453901.

Masamitsu Ichihashi, et al., “Glycation Stress and Photo-Aging in Skin,” Anti-Aging Medicine, June 13, 2011; 8(3):23-29,http://dl4a.org/uploads/pdf/8(3)2329en.pdf.

Lucy Elkins, “How giving up sugar can take 20 years off your looks,” Daily Mail, April 4, 2012,http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2125217/How-giving-sugar-20-years-looks.html.

Raymond Noordam, et al., “High serum glucose levels are associated with a higher perceived age,” AGE, February 2013; 35(1):189-195, http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11357-011-9339-9.

  

Povezani izdelki

GLYCALIFT45+, 60 kapsul (Biocyte)

Pomladitev & antioksidatna zaščita zrele kože

33,00 €

CELLU 7 DEFENSE, 40 kapsul (Biocyte)

Antioksidantna zaščita - zahvaljujoč selenu

26,00 €

LIPOSOMALNI GLUTATION, 60 kapsul (Biocyte) - Močan antioksidant

Upočasni staranje telesa in kože

37,00 €
© topmedicus. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Ta spletna stran za svoje pravilno delovanje uporablja piškotke.  Ti piškotki ne shranjujejo osebnih podatkov.  Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več informacij
×
Politika piškotkov za spletno mesto topmedicus

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku med pregledovanjem spletne strani. Prejeti piškotek se nato namesti na napravo (računalnik, tablica, pametni telefon), s katero brskamo po spletni strani.

Spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Spletna stran uporablja piškotke, ki so nujni za osnovno delovanje strani in med drugim omogoča uporabniku dodajanje izdelka v košarico, prehod na zaključek nakupa itd.
  2. Spletna stran uporablja piškotke za zbiranje informacij o uporabi strani. Ti piškotki za sledenje omogočajo analizo obiskov in pregledane vsebine. Ti piškotki so anonimni in ne omogočajo sledenja specifično identificiranih uporabnikov.
  3. Spletna stran uporablja piškotke, ki omogočajo anaonimno sledenje informacij. Ti piškotki za oglaševanje so v uporabi za prilagoditev našega oglaševanja vašim potrebam.

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo v nogi te strani.

Vaše nastavitve

Ti piškotki so vedna omogočeni in so nujni za osnovno delovanje spletne strani. Torej piškotki, ki si vas zapominjo, da boste lahko nemoteno brskali po spletnih straneh. V to skupino sodijo piškotki, ki so uporabljeni za to, da si spletno mesto zapomni vaš vnos v spletne obrazce, nakupovalno košarico ipd. Obvezni so, saj, med drugim, zagotavljajo varnost in tako preprečujejo zlorabe sistemov.

Ti analitični piškotki nam omogočajo, da z uporabo anonimnega sledenja izboljšamo funkcionalnost strani. Prav tako nam omogočajo, da lažje identificiramo produkte, ki bi bili za vas zanimivi. V nekaterih primerih je prednost teh piškotkov izboljšanje hitrosti za obdelovanje vaših zahtev, zaznavanje in shranjevanje vaših nastavitev ter pomoč pri povezavi s socialnimi omrežji.Če teh piškotkov ne boste izbrali, se to lahko odraža v slabše oblikovanih priporočilih in počasnejšem delovanju spletne strani. Prav tako bo otežena povezava s socialnimi omrežji, kot so Facebook, Twitter, Google+ ipd.

Ti piškotki zbirajo informacije, s katerimi prilagodimo oglaševanje vašemu okusu, preferencam in željam. Te podatke uporablja tako naša spletna stran kot tudi partnerske in druge spletne strani. Zbrani podatki so anonimni in ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov, ki ste jih morda delili z nami. Če teh piškotkov ne boste izbrali, bodo morda oglasi, ki jim boste izpostavljeni, manj primerni za vas.