Naravni načini za spodbujanje rasti las: koristi aminokislin | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Naravni načini za spodbujanje rasti las: koristi aminokislin

Aminokisline so povsem naravna mikrohranila z zelo pomembnimi koristmi, kot so spodbujanje rasti las, ohranjanje hrustanca v sklepih (zdravljenje artritisa), izboljšanje prekrvitve (npr. v primerih erektilne disfunkcije), imunosti, plodnosti moških in številne druge – brez neželenih učinkov. 

Lasje nam nenehno izpadajo, vsak dan nam izpade približno sto las. To je povsem normalno in del naravnega procesa obnavljanja. Glede na to, da imamo približno 100 000 aktivnih lasnih mešičkov, izguba tako majhnega števila las dnevno ne pomeni nikakršne vidne spremembe v gostoti las ali pokritosti lasišča. Kljub temu pa napredovalo tanjšanje las in izpadanje las prizadene na milijone ljudi.

Čeprav je pogosto povezano s staranjem pri moških, se lahko izpadanje in redčenje las pojavi pri kateri koli starosti in prizadene tako moške in ženske.

Različne oblike izpadanja las & vzroki

S staranjem se gostota naših las naravno zmanjšuje. Obstaja pa cela vrsta drugih dejavnikov, ki lahko povzročijo pospešeno redčenje in/ali tanjšanje las.

Hereditarno redčenje las ali plešavost (androgena alopecia)

Za približno 95 % primerov pospešenega izpadanja las tako pri moških kot pri ženskah je razlog androgena alopecia. Genetsko predispozicijo za izpadanje las lahko povzroči skupina hormonov, ti. androgenov. Le-ti povzročijo, da se lasni mešički skrčijo in posledično ne morejo več spodbujati rasti las.

Vzorec redčenja las se pogosto razlikuje med moškimi in ženskami. Pri moških se pleša značilno začne pojavljati ob robovih čela in na vrhu lasišča. Pri ženskah se začnejo lasje redčiti na vrhu lasišča. Do približno petdesetega leta so približno pri polovici vidno zredčeni lasje kot rezultat androgene alopecie.

Drugi tipi alopecie

Manj pogoste oblike alopecie vključujejo avtoimune bolezni, kot sta cikatricialna (brazgotinska) alopecia in alopecia areata. Cikatricialna alopecia se pojavi, ko telesni imunski sistem poškoduje lasne mešičke in povzroči tvorbo brazgotinastega tkiva. To brazgotinasto tkivo se razvije nad lasnimi mešički in preprečuje rast las, rezultat je plešavost. Alopecia areata poslabša rast las in povzroči nastanek okroglih plešastih predelov na lasišču. Obe vrsti se lahko pojavita pri kateri koli starosti in lahko prizadenete sicer zdrave ljudi.

Vzroki za izpadanje las

Včasih je izpadanje las in tanjšanje las znak zdravstvenih težav, na primer prešibko delovanje žleze ščitnice in anemija lahko povzročita izpadanje las. Celo zaradi kratkotrajne bolezni se lahko pojavi redčenje las, na primer zaradi visoke vročine, gripe in nezdravljene infekcije. Signifikantno redčenje las in izpadanje na nekaterih predelih se lahko pojavi tudi zaradi nenavadne impulzivne motnje, imenovane trihotilomanija. Bolniki s to zdravstveno motnjo si ne morejo nehati puliti in zvijati las. Ženske so dovzetnejše za to motnjo in po ocenah prizadene približno 4 odstotke populacije.

Hormonske spremembe

Po porodu in med menopavzo ni nič nenavadnega, če se ženske soočijo s čezmernim izpadanjem las. Nihanja hormonov povzročijo redčenje las. V večini primerov je tako stanje začasno. Vsekakor pa ni nič nenavadnega, če imajo ženske po 40 letu nižjo gostoto lasu v primerjavi z mlajšimi leti.

Stres

Fizični in čustveni stres lahko povzročita izpadanje las. Nič nenavadnega ni, če se telo po kirurškem posegu odzove z izpadanjem las na šok. Izguba dragega človeka, finančne težave, ločitev in druge stresne okoliščine lahko prav tako povzročijo čezmerno redčenje las. Podobno kot pri hormonskih spremembah je s stresom pogojeno izpadanje las pogosto začasno.

Zdravila

Cela paleta zdravil lahko povzroči redčenje las. Sem sodijo kontracepcijske tablete, anabolni steroidi, zdravila za redčenje krvi in previsoke koncentracije vitamina A. Izpadanje las je lahko neželeni učinek predpisanih zdravil za zdravljenje depresije, zniževanje krvnega tlaka, zdravljenje bolezni srca, raka in artritisa.

Drugi vzroki izpadanja las

Neustrezna prehrana in nezdrav življenjski slog lahko pripomoreta k izpadanju las. Tudi določene pričeske, pogosto izpostavljanje las vročini, barvanje in drugi postopki za oblikovanje pričeske lahko pripomorejo k poškodovanim lasem in lasnim koreninam.

Osnove anatomije lasu

Preventivni pristopi k izpadanju las temeljijo na razumevanju anatomije lasu in kako spodbuditi rast novih las. Za las je značilna lasna korenina v epidermisu in lasno vlakno, ki se razteza iz korenine. Korenino obdaja lasni mešiček, ki je prepreden z živčnimi vlakni in kapilarami. Kapilare lasni mešiček oskrbujejo s hranili. Lasna cevka se razvije kot nove celice, ki se razvijejo okrog lasnega mešička, rastejo in odmrejo.

Lasno vlakno je sestavljeno iz treh ločenih plasti. Imenujejo se medula, korteks in kutikula. Najbolj notranja plast je medula in njena vloga še ni povsem pojasnjena. Srednja plast je korteks, uravnava moč in gostoto lasu. Zunanja plast je prozorna kutikula, ki je oblikovana tako, da ščiti druge plasti lasnega vlakna. Strukturni proteini, imenovani keratin, tvorijo večino lasnega vlakna. Gre za enak protein, ki je tudi v naši koži in naših nohtih. V lasu je še drugi protein, imenovan kolagen, ki je pomemben za zdravje, moč in rast las.

Naravni cikel lasu

Rastni cikel lasu preide tri različne faze.

Prva faza je anagena faza in ta je najbolj dejavna, traja od dve do šest let. Druga faza je katagena in v tej fazi se las obda s keratinom. Zadnja faza cikla je telogena faza. V tej fazi las odpade in vnovič se začne anagena faza. Če folikli ne vstopijo vnovič v anageno fazo, se pojavi izpadanje las. Lasni mešički postanejo nedejavni in sčasoma to vodi do redčenja las in opaznega izpadanja las.

Vloga aminokislin & preprečevanje izpadanja las

Zdravi lasje potrebujejo veliko keratina in nekoliko manj kolagena. Da lahko telo tvori te strukturne proteine, mora  biti oskrbljeno z določenimi aminokislinami. Za tvorbo keratina so nujne štiri ključne aminokisline: cistein, lizin, arginin in metionin. Tvorba kolagena je odvisna od aminokislin lizinmetionin, glicin in prolin. Metionin in lizin sodita med esencialne aminokisline, kar pomeni, da je njun edini vir naša prehrana. Druge pomembne aminokisline za zdravo rast las lahko telo sintetizira samo, čeprav se morda tvorijo v prenizkih koncentracijah, če vaša prehrana ni uravnotežena. Z izboljšanjem razpoložljivosti ključnih aminokislin, ki sodelujejo pri tvorbi keratina in kolagena, se lahko učinkovito zoperstavimo izpadanju las in spodbudimo rast novih las.

Podrobnejši pregled ključnih aminokislin:

Arginin

Poleg tega, da sodeluje pri tvorbi keratina, je arginin zelo pomembna aminokislina. Arginin ima več ključnih zdravstvenih koristi, poleg tega pa krepi delovanjeimunskega sistema, da zmanjša izpadanje las, povezano z boleznijo. Raziskave so tudi pokazale, da lahko ta aminokislina zaščiti lase pred škodljivimi učinki barvanja in beljenja las. Arginin je nujen tudi za tvorbo dušikovega oksida (NO). Je ključen za izboljšanje cirkulacije krvi in oskrbe lasnih mešičkov s hranili. Tako spodbuja zdravo rast las.

Čeprav arginin ni esencialna aminokislina, občasno postane pogojno esencialna. Če je telo pod stresom, ko na primer okreva po bolezni ali je izpostavljeno preslabi prehranjenosti in oskrbi s hranili, se potrebe po argininu povečajo in telo ga več ne zmore tvoriti dovolj. Zvišanje koncentracije arginina z dieto lahko pripomore k zdravljenju izpadanja las. Ta pristop je primeren zlasti, če je izpadanje las posledica bolezni.

Dobri viri arginina v živilih vključujejo mlečne izdelke, ribe, govedino, perutnino, ovseno kašo, sezamova semena, čičerko, sojo, granolo, bučna semena, sončnična semena in oreščke.

Cistein

Približno četrtina keratina je iz aminokisline cistein. V več študijah so potrdili, da lahko nadomeščanje cisteina s prehranskimi dopolnili zmanjša znake androgene alopecie. Cistein je prav tako zelo pomembna aminokislina v tvorbi močnega antioksidanta glutationa. Torej cistein indirektno pripomore k zaščiti lasnih foliklov pred oksidativnim stresom. Podobno kot arginin telo samo tvori cistein. Z vključitvijo živil z veliko cisteina v vašo prehrano boste zagotovili, da se ne bo pojavilo pomanjkanje te pomembne aminokisline.

Najboljši viri cisteina so perutnina, svinjina, mlečni izdelki, stročnice, brokoli in polnozrnata žita.

Metionin

Naslednja pomembna sestavina keratina je metionin. Ta aminokislina je ključna tudi za sintezo prekurzorja za kolagen, ki se imenuje prokolagen. Kot antioksidant metionin pripomore tudi k zaščiti lasnega mešička pred oksidativnim stresom. Raziskave so pokazale, da nizke koncentracije metionina povzročijo pešanje zdravja las in upočasnijo rast. Druge študije kažejo, da bi lahko ta aminokislina tudi pomembno vplivala na upočasnjevanje sivenja las, prav tako pa tudi na redčenje las. Ker telo te esencialne aminokisline ne more tvoriti samo, morate v svojo prehrano vključiti živila z veliko metionina.

Dobri viri metionina so ribe, jajca, semena, listnata zelenjava, brokoli, bučke in oreščki.

Lizin

Ta esencialna aminokislina pomaga spodbujati tvorbo kolagena in je pomembna za popravljanje poškodovanih las. Tudi lasni mešički potrebujejo lizin za pravilno delovanje. Raziskave so pokazale, da je mogoče zmanjšati izpadanje las s pomočjo prehranskih dopolnil, ki vsebujejo lizin.

Idealni viri lizina v živilih so ribe (zlasti losos, sardine in trska), mlečni izdelki, perutnina, rdeče meso, svinjina, stročnice, oreščki, spirulina.

Glicin

Ena od najmanjših in najpogostejših aminokislin – glicin – je zelo pomembna za presnovo in osrednji živčni sistem. Še pomembneje – sodeluje tudi pri tvorbi kolagena.

Telo lahko to aminokislino tvori samo. Lahko pa jo vnesemo v telo iz živih z veliko beljakovinami, kot so ribe, meso, mlečni izdelki, soja, špinača, zelje, fižol, ohrovt, banane in kivi.

Prolin

Ta neesencialna aminokislina pomaga pri tvorbi kolagena in hrustanca, prav tako pa pri ohranjanju mišičnega tkiva.

Najboljši viri prolina so naslednja živila: meso, mlečni izdelki, jajca, beluši, avokado, fižol, brokoli, špinača, stročnice in soja.

Druga pomembna hranila za zdravje las

Poleg zgoraj navedenih aminokislin je še cela vrsta vitaminov, mineralov, elementov v sledeh in drugih naravnih sestavin, ki so pomembne za preprečevanje izpadanja las.

Vitamini E, B5, B6, B12 in folna kislina so pomembni za ohranjanje zdravih lasnih mešičkov, saj spodbujajo dobro prekrvitev in lasne mešičke tako oskrbujejo s ključnimi hranili.

Vitamin A je pomembne za uravnavanje tvorbe sebuma, mastne snovi, ki olji lasne mešičke.

Vitamin C je nujen za sintezo kolagena in ohranjanje močnih las; prav tako so rast las in njihovo zaščito pomembni železo, silika in cink.

Esencialne maščobne kisline so pomembne za naše zdravje z več vidikov, vključno s samozaščito pred izpadanjem las. Pomagajo izboljšati absorpcijo hranil v lasnih mešičkih, okrepijo imunsko delovanje in zmanjšajo oksidativni stres.

Omega 3 maščobne kisline so pomembne za rast celic in prekrvitev, krepijo zdravje lasnih mešičkov. Posledica premalo maščobnih kislin so lahko suhi in krhki lasje, prhljaj in druge kožne spremembe lasišča.

Študije so potrdile, da pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin vodi do izpadanja las.

Povzetek

Redčenje las in plešavost sta pogosti težavi, čeprav sta pogostejši pri starejših generacijah, se lahko izpadanje las pojavi pri kateri koli starosti. Dednost ima pomembno vlogo pri naši dovzetnosti za izpadanje las.

Prav tako je problematičen oksidativni stres, ki povzroča celične poškodbe, zaradi česar začnejo izpadati lasje. Hormonska nihanja lahko povišajo androgene, kar nadalje pripomore k izpadanju las.

Kljub tem dejavnikom in drugim pogostim vzrokom za izpadanje las lahko veliko storimo, da ta proces upočasnimo in ohranimo dobro pokritost lasišča.

Zvišanje koncentracije pomembnih aminokislin, vitaminov, mineralov, elementov v sledeh in drugih snovi, ki so nujne za podporo rasti las, njihovo ohranjanje in zaščito, pripomore k občutnemu zmanjšanju izpadanja las. Prehrana z veliko metionina, cisteina in arginina lahko minimira oksidativni stres, pripomore k hormonskemu ravnovesju in upočasni proces staranja.

Najučinkovitejša in stroškovno učinkovita pot za oskrbo telesa s pravo kombinacijo mikrohranil za rast las je uživanje visoko kakovostnih prehranskih dopolnil, ki jih jemljete dodatno k zdravi in uravnoteženi prehrani ob upoštevanju načel zdravega življenjskega sloga. Tako boste spodbujali zdravje las, hkrati pa podpirali svoje splošno zdravje in dobro počutje.

Izdelki proti izpadanju in nego las: