Kaj je luskavica ali psoriaza | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Kaj je luskavica ali psoriaza

Luskavica ali psoriaza je kronično vnetno obolenje kože. Zanjo so značilni močno srbenje in srebrno-bele luske na vneti, pordeli koži. Nagnjenje k luskavici je dedno pogojeno, različni dejavniki, kot so stres, okužbe, hormonska nihanja in drugi pa lahko sprožijo izbruh bolezni.

Luskavica praviloma poteka v zagonih. To pomeni, da se akutne faze izmenjujejo z obdobji brez bolezenskih znakov. Akutna faza se začne z napačnim odzivom imunskega sistema: dejansko nenevaren povzročitelj (»trigger«) sproži vnetne reakcije in močno pospeši proces obnavljanja kože.

Normalno traja približno 28 dni, da nove kožne celice dosežejo površino kože. V akutni fazi luskavice pa se to zgodi v zgolj od 3 do 7 dneh. Pri tem se na površini kože čezmerno kopičijo nezrele kožne celice in tvorijo značilne srebrnkaste luske. Najpogostejša oblika luskavice je luskavica v plakih (Psoriasis vulgaris) in 80 % bolnikov z luskavico ima to obliko. Za luskavico v plakih so značilni rdeči, ostro zamejeni in dvignjeni predeli kože.

Luskavica je za atopijskim dermatitisom drugo najpogostejše kronično obolenje kože.

Bolezen se največkrat prvič pojavi pred 40. letom, gre za zgodnjo luskavico (tip 1). Pri otrocih se pojavlja bistveno redkeje kot atopijski dermatitis. Redkejši je pozni tip psoriaze (tip 2), pri katerem luskavica izbruhne šele v višji starosti.

Tako teža kot trajanje akutne faze psoriaze se lahko individualno močno razlikujejo. Poleg kože so lahko prizadeti tudi sklepi, nohti, žile in organi. Številnim bolnikom z luskavico bolezen zniža kakovost življenja: čeprav luskavica ni nalezljiva, doživljajo socialno izključenost in zato duševno trpijo.

Dobra novica: luskavica sicer ni ozdravljiva, na voljo pa so zelo uspešne terapije, s katerimi je mogoče obvladovati simptome.

 

Nega telesa pri luskavici:

Vzroki in povzročitelji

Vzroki luskavice še niso dokončno raziskani. Dokazano pa je, da ima pomembno vlogo več genov. Bolezni same ne podedujemo, podedujemo le zasnovo: lahko se tudi zgodi, da nobeden od staršev ni bolnik z luskavico, otrok pa kljub temu zboli.

Hkrati pa dedna zasnova sama še ne pomeni nujno, da bo obolenje izbruhnilo. Za to so pomembni drugi notranji ali zunanji dejavniki: poškodbe ali dolgotrajno drgnjenje so prav tako pomembne kot duševne obremenitve. Tudi infekcijska obolenja, presnovne ali hormonske motnje in okoljski vplivi so dejavniki, ki lahko povzročijo izbruh luskavice.

Možnosti zdravljenja luskavice

Zdravljenje mora biti vedno individualno prilagojeno. Za zunanje (topikalno) zdravljenje se lahko uporabljajo kreme, mazila, geli in losjoni. Te lokalne oblike zdravljenja so lahko – pri lažjih potekih – dovolj samostojne ali se kombinirajo s sistemskim zdravljenjem v obliki infuzij, injekcij, jemanja tablet. Cilj zdravljenja je vedno lajšanje vnetnih procesov.

Topikalna zdravljenja

Lokalno ali topikalno zdravljenje je primerno za vse težavnostne stopnje luskavice – kot samostojno zdravljenje pri šibkeje izraženih simptomih ali kot dopolnilo sistemskega zdravljenja pri srednje hudih ali hudih potekih bolezni.

Glede na preparat ali bolezensko sliko nanašamo na kožo losjon, kremo ali mazilo, v katero se dodajo potrebne aktivne učinkovine.

Med smernice sodijo naslednje aktivne učinkovine:

  • Inhibitorji kalcinevrina (lokalni imunomodulatorji): registrirani so sicer samo za zdravljenje atopijskega dermatitisa, občasno pa se predpisujejo tudi proti psoriazi.
  • Ditranol: sintetično proizveden katran, ki deluje protivnetno in zavira delitev celic.
  • Glukokortikosteroidi: kortizon je učinkovit proti akutnim vnetim žariščem. Zaradi neželenih učinkov se lahko uporablja le kratkotrajno in natančno po zdravnikovih navodilih.
  • Vitamin D3: po študijah je podobno učinkovit kot srednje močni odmerki preparatov s kortizonom, a z minimalnim tveganjem za neželene učinke.

Fototerapija lahko okrepi učinek nekaterih zdravil. Zaradi koristnih vplivov UV-sevanja jo dermatologi pogosto uporabljajo – predvsem za zdravljenje luskavice, ki je prizadela velike površine kože in pri hudih potekih bolezni.

Kot dopolnilo zdravljenje je priporočljiva dobra nega kože, tudi v obdobjih brez simptomov.

Sistemsko zdravljenje

Zelo pomembno vlogo pri nastanku luskavice imajo imunološki procesi v telesu. Če s topikalnim zdravljenjem ne dosežem zadovoljivih rezultatov ali pri srednje hudem do hudem poteku bolezni lahko zdravnik predpiše injekcije, tablete ali infuzije, ki delujejo sistemsko – v celotnem telesu.

Ustrezna medicinska nega kože je tudi pri sistemskem zdravljenju zelo koristna.

Lajšaje srbenja, pomirjanje vnetnih procesov, nežno odstranjevanje lusk

Za izboljšanje kožne slike bolnikov s psoriazo sta pomembni naslednji strategiji: zdravniško zdravljenje in izogibanje dejavnikom tveganja, ki sprožijo izbruhe bolezni. Ena od najpomembnejših pa je redna, vsakodnevna nega kože, ki spremlja zdravljenje!

 

Kateri negovalni izdelek je primeren?

Kdor trpi za luskavico, ima večinoma dva prednostna cilja: pomiriti srbenje in izboljšati stanje kože. Nenazadnje je pomembno, da se odstranijo čezmerne kožne luske in pozdravijo tako imenovani plaki. Plaki so značilni, srebrnkasto svetleči in močno luščeči predeli kože, ki se pojavijo na pordeli in vneti koži.

Za nego kože, ki spremlja zdravljenje, so priporočljivi izdelki, ki kožo pomirjajo in nežno odstranjujejo luske. Poleg tega ne smejo spodbujati vnetnih procesov, temveč jih morajo zavirati.

 

Lipidna kremna pena Allpremed PSORIATIX Akutna nega združuje odstranjevanje lusk in protivnetno delovanje

Nežno odstranjevanje lusk, lajšanje srbenja in hkrati protivnetno delovanje: v tesnem sodelovanju z dermatologi je bila v ta namen razvita lipidna kremna pena Allpremed® PSORIATIX AKUTNA NEGA!

  • Visoka vsebnost glicerina poskrbi za nežno raztapljanje plakov in izboljša vsebnost vlage v koži.
  • Niacinamid ima protivnetne lastnosti. Na tak način zavira vnetne procese, ki so razlog za tvorbo lusk. Poleg tega preprečuje nastanek novih plakov.
  • Pantenol pomirja vzdraženo in ekstremno suho kožo. Poleg tega jo dodatno vlaži in izboljša sposobnost kože za zadrževanje vlage.
  • Biomimetični (koži sorodni) lipidi zaprejo vrzeli v lipidnem filmu poškodovane kožne pregrade in spodbujajo koži lastno regeneracijo.

Naročite se na novice in bodite obveščeni o naših koristnih vsebinah.