Kaj vam poskušajo povedati vaši nohti? | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Kaj vam poskušajo povedati vaši nohti?

Črte in spremembe barve vaših nohtov na rokah in nogah so lahko opozorilni znaki vaših zdravstvenih težav – ali preprosto težav z nohti. Preglejte pobližje vaše nohte in preverite, ali imate katerega od naslednjih simptomov.

Spremembe nohtov na rokah in nogah so lahko znak težav, ki segajo veliko dlje od vaših prstov na rokah in nogah. Težave z nohti so pogosto znak zdravstvenih težav ali pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov. Opozorilni znaki, na katere morate biti pozorni, vključujejo rumeno obarvane nohte, razcepljene, krhke in počene nohte, črne nohte na rokah, grebenaste nohte in bele pike na nohtih rok. Zato tudi če ne obiskujete redno manikure in pedikure, bodite zelo pozorni na svoje nohte in se o kakršnih koli spremembah ali motnjah na nohtih pogovorite s svojo zdravnico/svojim zdravnikom.

Rumeni nohti in glivična okužba nohtov

Nohti, ki se drobijo in lomijo, postajajo rumeni ali so neprijetnega vonja, so lahko znak glivične okužbe, imenovane onihomikoza, ki lahko prizadene nohte na rokah ali nogah.  Morda ste glivično okužbo staknili v kopališču ali v omarici s čevlji – na katerem koli prostoru, kjer je vlažno in toplo. Vaše nohte naj pregleda zdravnica / zdravnik, ki lahko potrdi diagnozo in vam priporoči zdravljenje – s kremo proti glivicam ali seveda tudi z jemanjem zdravil, ki delujejo proti glivicam. Pogoste glivične okužbe so lahko znak oslabljenega imunskega sistema, zdravstvenih težav, kot je na primer sladkorna bolezen ali preslabe prekrvitve. Da preprečite glivične okužbe nohtov na nogah, imejte noge vedno čiste in suhe, na javnih mestih pa bodite vedno obuti  v čevlje ali sandale.

Razcepljeni in razpokani nohti

Razcepljene ali razpokani nohti so lahko problematični sami po sebi, lahko pa gre za motnje nohtov rok, ki kažejo na druge zdravstvene težave. Nohti se lahko cepijo ali pokajo zaradi težav z žlezo ščitnico (hipertiroidizem ali hipotiroidizem) ali psoriaze (luskavice). Če ugotavljate, da so vaši nohti pogosto in hitro krhki ali razcepljeni ali razpokani, se pogovorite s svojim zdravnikom o morebitnih zdravstvenih težavah.

Vraščeni nohti

Če nohti rastejo v kožo namesto naravnost, se zgodi vraščen noht. Ta boleča motnja nohtov na prstih nog in rok je pogosto posledica poškodbe nohta – če vam je kdo stopil na nogo ali ste se sami udarili s prsti na nogah – ali zaradi nošenja čevljev, ki se vam ne prilegajo pravilno. Vraščen noht pa lahko povzročijo tudi motnje nohtov, na primer glivična okužba nohtov. Pogovorite se s svojim zdravnikom, ali lahko poskusite sami odpraviti vraščen noht. Ob zelo vraščenem nohtu bo morda potrebno zdravljenje z antibiotiki, da se prepreči okužba, ali pa manjši kirurški poseg, da se odstrani del vraščenega nohta ali morda celo cel noht.

Črne črte v nohtih

Črna črta ali proga, ki se pojavi v nohtu, je pogosto neke vrste poškodba. Toda če se ne spomnite, da bi si po nesreči poškodovali kazalec ali udarili s prstom na nogi ob mizo, je treba razlago poiskati drugje. Te črne črte so lahko opozorilni znak melanoma, izjemno nevarne vrste kožnega raka, zato morate k zdravniku, da vas pregleda.

Kri pod nohtom

Pod nohtom se vam lahko nabere kri, če ste si noht poškodovali – udarili ob kaj, si noht priprli, si ga stisnili ali kako drugače poškodovali. Noht je lahko črn zaradi krvi, ki se je nabrala pod nohtom, morda vam lahko noht tudi odpade. Včasih je treba, da si olajšate bolečino in pritisk, k zdravniku, da naredi v noht luknjico in tako omogoči, da kri odteče. Rdeča črta v obliki trske je lahko posledica poškodbe, lahko pa je tudi znak okužbe srčne zaklopke, zaradi česar kri teče močneje in povzroči takšne vidne znake na nohtih. Če na svojih nohtih opazite rdeče črte, ki niso posledica poškodbe, se posvetujte s svojo zdravnico/svojim zdravnikom.

Brazdasti nohti

Brazdasti nohti so lahko več kot nelepi – lahko so znak pomanjkanja hranil. Brazde na nohtih so lahko znak nezadostne prehranjenosti ali specifičnega pomanjkanja železa, pri katerem lahko imate tudi na nohtih vdrte predele. Horizontalne brazde so lahko tudi posledica zastrupitve z arzenom. Če opazite, da vam na nohtih nastajajo brazde, obiščite svojo zdravnico/svojega zdravnika.

Bele pike na nohtih na rokah

Bele pike na nohtih na rokah na splošno niso zaskrbljujoče. Pogosto se pojavijo zaradi minimalne poškodbe nohta, ki je morda niste niti opazili. Sčasoma izrastejo skupaj z nohtom in jih postrižete. Toda če bele pike na vaših nohtih na rokah opažate pogosto in ugotavljate, da ne izginjajo, imate morda kako okužbo, ki zahteva pozornost zdravnice/zdravnika.