Kako preprečiti zaplete na nogah pri sladkorni bolezni? | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Kako preprečiti zaplete na nogah pri sladkorni bolezni?

Kronično visoke ravni krvnega sladkorja (glukoze) so lahko pri bolnikih s sladkorno boleznijo povezane z resnimi zapleti. Noge so še posebej izpostavljene. Diabetična nevropatija in periferna vaskularna bolezen lahko prizadeneta noge (in druge dele telesa) pri bolnikih s sladkorno boleznijo.

Kaj je diabetična nevropatija?

Kronično visoke ravni krvnega sladkorja povezane z neurejeno sladkorno boleznijo lahko povzročijo poškodbe živcev, kar je povezano z zmožnostjo občutenja bolečine in temperature. Ta tako imenovana »senzorna diabetična nevropatija« povečuje tveganje bolnika s sladkorno boleznijo, da ne bo čutil težav s svojimi nogami. Pri skoraj 10 % bolnikov s sladkorno boleznijo se zaradi periferne žilne bolezni in poškodbe živcev razvije razjeda na nogi. Bolniki s sladkorno boleznijo rane ali ureznine na nogi sploh ne opazijo, zaradi česar se taka rana ali poškodba vname. Poškodbe živcev lahko prizadenejo tudi delovanje mišic na nogah, kar vodi do nepravilne drže nog in poškodb.

Kaj je periferna žilna bolezen?

Sladkorna bolezen je povezana s slabšo cirkulacijo (prekrvitvijo). Neustrezna prekrvitev podaljša čas celjenja ran. Periferna žilna bolezen se nanaša na prekrvitev rok in nog. Preslaba prekrvitev poveča tveganje, da se vnetje ne bo pozdravilo. To pa pomeni povečano tveganje za razjedo in gangreno, kar pomeni odmiranje tkiva, ki se zgodi na tistih omejenih predelih, ki so neustrezno prekrvljeni.

Katere so najpogostejše težave z nogami pri bolnikih s sladkorno boleznijo?

V nadaljevanju predstavljamo najpogostejše težave z nogami, ki se lahko pojavijo pri komerkoli; vsekakor pa imajo bolniki s sladkorno boleznijo večje tveganje za resne zaplete, povezane s to boleznijo, vključno z okužbami in celo amputacijo.

Atletsko stopalo

Glivična okužba na koži stopal se imenuje atletsko stopalo. Razpokana koža, srbenje in rdečina so znaki glivične okužbe kože. Glivice vstopijo v kožo in povzročijo vnetje, ki ga je treba zdravi z antimikotičnimi sredstvi. Za zdravljenje atletskega stopala so na voljo zdravila za jemanje ali izdelki za zunanjo uporabo (na primer kremna pena Allpresan 7 ali Allpresan diabetic PROTECT).

Glivična okužba nohtov

Odebeljeni, krhki, rumeno rjavi ali neprozorni nohti so pogosta posledica glivične okužbe nohtov. Okuženi predel se lahko oddrobi od preostalega zdravega nohta. Glive uspevajo v toplem, vlažnem in temnem okolju, kakršno je v zaprtih čevljih. Tudi poškodbe nohtov povečajo tveganje za glivično okužbo nohta. Te okužbe je težko pozdraviti, ni pa nemogoče (zelo dobro se obnese Allpresan 7 tinktura za nohte). Zdravila za jemanje najučinkovitejša za zdravljenje glivične okužbe nohtov. Pripravki za zunanjo uporabo so učinkoviti za nekaj tipov gliv, ki povzročajo glivične okužbe nohtov. Odlični rezultati so s tinkturo Allpresan 7. Včasih je potrebno celo kirurško odstraniti okužen predel nohta.

Čezmerne poroženitve (trda koža na podplatih)

Čezmerne poroženitve so trdi predeli odebeljene kože, ki nastajajo na podplatih. Neenakomerna razporeditev teže, nepravilnosti kože ali neustrezni čevlji lahko povzročijo čezmerno poroženevanje. Upoštevajte naslednje nasvete, kako poskrbeti za čezmerne poroženitve:

 • Predel s čezmernim poroženevanjem zdrgnite s plovcem, najbolje med prhanjem oz. pod tekočo vodo. Vprašajte svojega zdravnika, kako to najlažje naredite.
 • V čevlje vstavite posebne vložke ali blazinice.
 • Za mehčanje čezmernih poroženitev uporabite kremno peno Allpresan 4. Le –ta tudi preprečuje vnovično nastajanje poroženitev in otiščancev.
 • Nekaj poroženitev je normalen pojav. Pomembno: čezmernih poroženitev nikoli ne odstranjujte z rezanjem z ostrimi predmeti. Na tak način lahko povzročite resne poškodbe.

Otiščanci

Otiščanec je odebeljen predel kože, podoben gumbu, ki nastane med dvema prstoma ali blizu kosti prstov na nogah. Otiščanci nastanejo zaradi pritiska in trenja. Ko oskrbujete otiščance, upoštevajte:

Predel z otiščancem pod tekočo vodo zdrgnite s plovcem. Pred tem se posvetujte s svojim zdravnikom.
Otiščancev nikoli ne poskusite odstranjevati z rezanjem z ostrimi predmeti. Na tak način lahko povzročite resne poškodbe.
Za mehčanje otiščancev in preprečevanje njihovega nastajanje uporabljajte kremno peno Allpresan 4.

Žulji

Žulji so izbočeni, s tekočino zapolnjeni predeli kože, ki nastanejo zaradi trenja. Prediranje žulja ni primeren način odpravljanja žulja, saj koža, ki prekriva žulj, pomaga ščititi pred okužbo. Predel z žuljem naj bo čist, uporabljajte antibakterijsko kremo ali mazilo in žulj prekrijte z obliže ali povojem, da zmanjšate tveganje okužbe.

Hallux valgus

Boleče, rdeče in poreženelo mesto se razvije na zunanji strani sklepa na palcu na nogi. Zaradi tega se palec ukrivi navznoter. Pojavi se lahko na obeh nogah, pogosto se ta težava pojavlja v družini. Čevlji z visoko peto, preozki v predelu prstov, povečujejo tveganje, saj silijo palec v nenaravno lego. Za zaščito prekrijte tak predel z vato ali s peno. Poebni ločilniki za prste in drugi pripomočki pomagajo ohranjati palec v pravilni legi. Če je ta predel zelo boleč in neprijeten na videz, vam lahko težavo olajšajo tudi s kirurškim posegom.

Suha koža

Suha, razpokana koža omogoča bakterijam in drugim klicam vstop v telo, kar lahko povzroči vnetje. Vlažilna mila, kremne pene, losjoni in drugi negovalni izdelki lahko pomagajo ohranjati kožo mehko, nepoškodovano in zdravo ter ohranjajo naravno kožno pregrado. Kremne pene Allpresan lahko uporabljate tudi med prsti na nogah, kar za običajne kreme in mazila ne velja. Specialno za nego nog sladkornih bolnikov so bile razvite kremne pene Allpresan diabetic.

Razjede na nogah

Razjede na nogah so nevarne rane, ki lahko prizadenejo bolnike s sladkorno boleznijo. Če se najmanjša praska, razpoka kože ali rana na nogi vname, je lahko posledica razjeda. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo rane celijo počasi ali sploh ne. Nujna sta zgodnja diagnoza in zdravljenje, da se zmanjša tveganje za zaplete. Vaš zdravnik je najboljši vir informacij, kako pravilno skrbeti za rano na nogi. Kremna pena Allpresan diabetic plus mikronizirano srebro deluje blago antiseptično, hkrati pa suho kožo izvrstno neguje in jo intenzivno vlaži.

Kladivasti prsti

Oslabljene mišice na prstih nog pripomorejo k ukrivljanju prstov, znanemu kot »kladivasti prsti«. Zaradi šibkih mišic se skrajšajo kite v prstih na nogah in prsti se skrčijo. Kladivaste prste lahko povzročijo tudi premajhna obuvala in obuvala, ki so preozka v predelu prstov. Kladivasti prsti lahko povzročajo težave, kot so čezmerno poroženevanje, rane, žulji in težave pri hoji. Ustrezna obuvala in opornice lahko pomagajo k pravilni legi prstov in zdravljenju kladivastih prstov. Včasih je potreben celo kirurški poseg, da se prizadeti prsti zravnajo.

Vraščen noht na nogi

Vraščeni nohti so dobili svoje ime zaradi vraščanja v kožo vzdolž vogalčkov nohta. Vraščen noht lahko boli, pritiska in celo prereže kožo, zaradi česar se pojavi vnetje. Preozki ali neustrezni čevlji povečajo tveganje za vraščene nohte. Tudi nekatere športne dejavnosti, kot sta tek in aerobika, lahko pripomorejo k vraščenim nohtom. Najboljši način preprečevanja vraščenih nohtov je, da so pravilno obrezani. Medicinsko zdravljenje vraščenega nohta je potrebno, kadar je noht zelo vraščen ali če je mesto vraščenega nohta vneto. Kirurški poseg je včasih potreben, da se odstrani prizadeti del nohta. Priporočilo za nego: kremna pena Allpresan diabetic + mikronizirano srebro.

Plantarne (stopalne) bradavice

Odebeljeni predeli na podplatih, v katerih so drobne črne pike, so verjetno plantarne (stopalne) bradavice. Plantarne bradavice povzroči virus. Prizadeti predeli kože so boleči, pojavljajo se lahko posamič ali v skupinah. Ni priporočljivo odpravljati bradavic z izdelki brez recepta iz lekarne. Če niste prepričani, vprašajte zdravnika, ali imate otiščanec ali plantarno bradavico.

Ali lahko težave z nogami preprečite?

S skrbno nego svojih nog lahko težave preprečite, preden se pojavijo. Upoštevajte naslednje nasvete, da zmanjšate tveganje za pogoste težave z nogami in zaplete, povezane z njimi.

Preventivni nasvet št. 1

Življenje s sladkorno boleznijo od vas zahteva, da svojemu zdravju in zdravstvenemu stanju posvečate posebno pozornost. Upoštevajte navodila zdravnika glede prehrane, telesne dejavnosti in jemanja zdravil. Najboljše, kar lahko storite za uravnavanje vašega stanja in zaščito svojih nog, je, vzdržujete svoj krvni sladkor (glukozo) v priporočenih mejah.

Preventivni nasvet št. 2

Vsak dan skrbno preglejte svoje noge in preverite, ali se je pojavila kaka rdečina, žulj, otiščanec ali drug znak iritacije. Če imate težave s prekrvitvijo, je dnevno pregledovanje nog še posebej pomembno.

Preventivni nasvet št. 3

Za pravilno nego nog upoštevajte naslednje nasvete:

 • Noge si vsak dan umijte z nežnim milom za občutljivo kožo in z mlačno vodo.
 • Izogibajte se kopelim in nog ne namakajte v vodi.
 • Po umivanju si noge temeljito osušite, še posebej bodite pozorni na predele med prsti.
 • Po umivanju si noge negujte, najbolje z ustrezno kremno peno Allpresan diabetic (te so bile razvite specialno za potrebe nog sladkornih bolnikov), samo kremne pene (npr. Allpresan diabetic) lahko nanašate tudi na predele med prsti (običajnih krem, mazil in losjonov ne nanašajte na predele med prsti nog).

Vprašajte svojega zdravnika, kateri negovalni izdelek je najprimernejši glede na vaše stanje nog.

Diabetologi priporočajo kremne pene Allpresan diabetic, ki so bile razvite specialno za potrebe kože sladkornih bolnikov.

Preventivni nasvet št. 4

Po umivanju uporabite plovec, da zgladite predele z otrdelo kožo na podplatih, torej mesta, kjer so otiščanci ali čezmerne poroženitve. Najučinkoviteje je, če jih odstranjujete vedno v isto smer. Povprašajte svojega zdravnika, kako pravilno uporabljati plovec.

Preventivni nasvet št. 5

Za preprečevanje vraščenih nohtov upoštevajte napotke:

 • Enkrat na teden preglejte svoje nohte na nogah.
 • Nohte strizite ravno.
 • Nohtov ne strizite na okroglo in tudi ne ob straneh.
 • Ostre vogalčke nohtov zgladite s pilico.

 O pravilni skrbi za nohte se pogovorite s svojim zdravnikom.

Preventivni nasvet št. 6

Pravilna obuvala, nogavice in ženske nogavice lahko izjemno pripomorejo k zaščiti vaših nog. Upoštevajte naslednje nasvete:

 • Izbirajte dobro prilegajoče se nogavice, ki imajo vtkano mehko elastiko.
 • Če vas zebe, pojdite v posteljo z nogavicami na nogah.
 • Ne nosite sandal in ne hodite bosi, niti doma me.
 • Nosite ustrezno prilegajoče se čevlje.
 • Izbirajte čevlje iz mehkih materialov – usnjene ali platnene.
 • Svoje noge zaščitite tako, da vedno nosite copate ali čevlje, ki so zaprti v predelu prstov.
 • Če potrebujete prostornejše čevlje, na primer zaradi Hallux valgusa ali drugih deformacij, jih najdete v specializiranih trgovinah ali na spletu.

Preventivni nasvet št. 7

Za čim boljšo prekrvitev vaših nog upoštevajte naslednje nasvete:

 • Kadar je le mogoče, med sedenjem privzdignite svoje noge.
 • Čim večkrat migajte s prsti na nogah.
 • Redno raztezajte in krčite prste na nogah in krožite z obema stopaloma v obe smeri.
 • Ne sedite s prekrižanimi nogami, predvsem ne dalj časa.

Preventivni nasvet št. 8

Ne kadite oz. prenehajte kaditi. Kajenje še poslabša  težave s prekrvitvijo.

Preventivni nasvet št. 9

Bolniki s sladkorno boleznijo bi morali na medicinsko pedikuro vsake2 do 3 mesece, tudi če nimate težav z nogami. Pri vsakem pregledu naj vam temeljito pregledajo noge. Letni pregled nog v diabetološki ambulanti naj vključuje:

 • Celovit pregled nog in stopal ter predelov med prsti.
 • Oceno vzdraženosti kože in rdečine.
 • Ocena pulza v nogah in temperature nog.
 • Ocena čutenja z uporabo posebnega pripomočka.

Kdaj moram obiskati zdravnika?

Pokličite svojega zdravnika, če začutite v svojih nogah naslednje:

 • Spremembe barve kože ali temperature.
 • Zatekanje nog ali gležnjev
 • Pojav otiščancev, poroženitev, vraščenih nohtov na nogah,  okuženih nohtov na nogah ali suhe, razpokane kože.
 • Bolečine v nogah.
 • Neprijeten ali nenavaden vonj nog, ki traja dalj časa.
 • Vraščene nohte na nogah ali glivično okužbo nohtov na nogah.
 • Odprte rane, ki slabo celijo.

Povezani izdelki:

Suha do zelo suha koža stopal                  Suha do zelo suha + glivična okužba          Suha do zelo suha koža, nagnjena k vnetjem