Kako toksini v maščobnih celicah vplivajo na debelost in otekanje: kako preprečiti kopičenje nevarnih kemikalij v telesu | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Kako toksini v maščobnih celicah vplivajo na debelost in otekanje: kako preprečiti kopičenje nevarnih kemikalij v telesu

Naš organizem je tako zasnovan, da nenehno in naravno izloča toksine iz telesa. A v današnjem toksičnem okolju in ob nenehni izpostavljenosti hrani z veliko kemikalijami, se je toksičnosti praktično nemogoče izogniti, naš prebavni sistem in jetra postanejo hitro preobremenjeni. Obstajata dve vrsti toksinov: vodotopni toksini in toksini, topni v maščobah. Vodotopni toksini se hitro izplavijo iz organizma preko krvi in ledvic. Toksini, topni v maščobah, pa so za organizem pravi izziv, kako jih naj izloči.

V maščobah topni toksini, kot so težke kovine, pesticidi, konzervansi, aditivi hrani, polutanti, plastika in druge okoljske kemikalije, morajo postati vodotopni, da jih lahko telo povsem izloči. Ta proces večinoma poteka v jetrih, a če naše prebavne in razstrupitvene poti ne delujejo optimalno, najdejo ti toksini pot iz jeter v kri, maščobne celice in možgane, kjer so lahko leta nakopičeni in tvorijo podlago za najrazličnejše zdravstvene težave.

Če ohranjamo urejeno prebavo, ravni stresa in razstrupitvene poti v ravnovesju, lahko preprečimo kopičenje nevarnih kemikalij in toksinov v našem organizmu.

Kako deluje

Med prebavljanjem obroka hranilne in toksične maščobe potujejo skozi želodec v tanko črevo, kjer jih emulgira žolč, ki ga izločajo jetra in žolčnik. V tankem črevesu je milijone majhnih resic in črevesnih mezgovnic, ki so videti kot »trava«, ali membrana sluznic, ki obdaja črevo in pomaga absorbirati prehranske maščobe, toksične maščobe pa poslati v jetra. Če ta pot razstrupitve ne deluje pravilno, se lahko v telesu začnejo toksične maščobe kopičiti, namesto da bi se izločile iz telesa.

Najpomembnejši 1,25 cm našega telesa

Celoten prebavni trakt obdaja limfatičen sistem, ki se imenuje s črevesom povezano limfatično tkivo. To je »Najpomembnejši 1,25 cm našega telesa«, ker tukaj črevesne mezgovnice pomagajo absorbirati in predelati tako hranilne kot toksične maščobe. Dobrega pol centimetra na notranji strani črevesne stene morajo vse te resice in črevesne mezgovnice delovati optimalno, limfatično tkivo, ki se nahaja dobrega pol centrimetra na zunanji strani črevesa pa ne sme biti preobremenjen.

Limfatični sistem okrog črevesa prenese vse absorbirane maščobe nazaj v jetra, kjer se dobre maščobe izkoristijo za tvorbo holesterola, celičnih membran, hormonov, možganskih celic in kože, če jih navedemo le nekaj. Toksine predelajo jetra in jih namenijo za izločitev. Če postane limfatični sistem preobremenjen, lahko postane ta proces uporabe dobrih maščob in izločitve slabih maščob resno ogrožen.

Znaki preobremenjenega s črevesom povezanega limfatičnega tkiva so:

  • Otežena in upočasnjena prebava
  • Kopičenje maščobe okrog pasu
  • Napenjanje
  • Vzdražena in srbeča koža
  • Otečene roke in noge
  • Otečene prsi in občutljivost med menstruacijo
  • Čezmerna občutljivost
  • Občasni glavoboli
  • Otrdeli sklepi

Vse je v eliminaciji

Številni dejavniki, kot so prehrana in stres, lahko dražijo črevesne resice in poslabšajo delovanje črevesja. Čezmeren stres lahko povzroči, da se črevesne resice izsušijo, zaradi česar se pojavljajo občasna zaprtja. Dolgotrajno zaprtje lahko izsuši te resice (travi podobno membrano sluznice) in jih sili v tvorbo reaktivne sluzi.

Če je te sluzi preveč, se blato lahko zdi normalno (1 – 3 redni premiki črevesja na dan), a vi še vedno niste zdravi, vas napenja ali se vam v predelu pasu nabira dodatna teža. Če je sluzi še več, lahko blato postane redkejše, podobno driski in pogostejše. Če kadar koli opazite sluz v blatu, morate temu nemudoma posvetiti pozornost. Če se to zgodi, so črevesne resice preobremenjene in zmanjšane v presežni sluzi.

Porušen je sistem za absorpcijo dobrih maščob, izločitev slabih maščob, normalen imunski odziv in zdravje črevesne stene kot pregrade za toksine. Normalno toksine, absorbirane v limfo, nevtralizirajo bele krvne celice imunskega sistema, ki so v več kot 500 limfnih vozlih v limfatičnem sistemu. Toda če je sluzi preveč, se to ne zgodi in toksini so usmerjeni nazaj v jetra.

Za izogibanje preusmeritve toksinov nazaj v jetra membranska sluznica prebavnega trakta ne sme biti presuha ali prevlažna – doseči je treba ravnovesje, ki je zelo občutljivo.  Nekateri drugi vzroki za draženje, ki poslabšajo delovanje črevesnih resic, so stres, skrbi, aditivi prehrani, predelana hrana, kava, brez alkoholni napitki in prezakisanost – če navedemo le nekatere.

Kam gredo te toksične maščobe?

Optimalen tok žolča iz jeter je ključen za naše zdravje. Žolč deluje v jetrih in prebavilih podobno kot Pac-man v računalniški igrici – golta maščobe in deluje kot del velikega imunskega sistema, odgovornega v prebavnem traktu. Žolč bo pogoltal težke kovine, parazite, pesticide, škodljive bakterije in številne druge kemikalije, ki lahko povzročajo težave. Če je v prehrani dovolj vlaknin, se močno otovorjen žolč izloči na stranišču. Če je v prehrani premalo vlaknin, se celo do 94 % žolča, vključno z njegovo toksično prtljago, reabsorbira nazaj v jetra, kjer se reciklira. Jetra lahko postanejo preobremenjena, saj ni predvideno, da se vse te toksične maščobne celice vrnejo.

Sčasoma lahko postanejo jetra preobremenjena in žolč lahko postane gost in počasen, zaradi česar težje razgrajuje hamburgerje, mastno hrano, težke kovine in druge toksine, topne v maščobah. Sčasoma postane žolč prepočasen in pregost, da bi lahko deloval kot pufer za želodčno kislino in želodčna kislina začne razjedat sluznico tankega črevesa. Kislina deluje kot še en iritant na črevesne resice, posledično pa se tvori še več zaostale, reaktivne sluzi. Če postane žolč bolj viskozen, lahko ovira tudi dotok encimov trebušne slinavke v tanko črevo. Trebušna slinavka si deli žolčevod z žolčnikom, in če se ta pretok ustavi ali se upočasni, je lahko prebavni proces oviran.

Kaj se zgodi, če postanejo jetra preobremenjena?

Ko postanejo žolčevodi v jetrih obremenjeni z gostim žolčem in toksini, jetra pošiljajo v maščobah topne toksine v krvni obtok. Ti toksini nato najdejo svojo pot v maščobne celice, kjer lahko ostanejo shranjeni več let in povzročaj oksidacijo (poškodbe zaradi prostih radikalov) in degeneracijo. Toksini se lahko kopičijo v maščobnem tkivu po vsem telesu, vključno z možgani. Vedno pogosteje se dogaja, da toksini postanejo nevrotoksini in se kopičijo v maščobnem tkivu možganov. Ti nevrotoksini lahko povzročajo kognitivne težave in kopico zdravstvenih neravnovesij.

Kurite maščobe, da pokurite toksine

Eden od glavnih ciljev je »prepričati« telo, da pokuri maščobo. Ne primarno za zmanjšanje teže, temveč zato, ker je metabolizem maščob telesno razstrupitveno gorivo in je ključno, da se znebimo teh maščobnih celic in s tem odstranimo toksine. Ko lahko živčni sistem deluje brez stresa, telo naravno kuri maščobe.

Pomembno: obstajajo številni načini za izgorevanje maščob in naš življenjski slog ima pomembno vlogo. Glavnina izgorevanja maščob in razstrupitve organizma je v dobrem delovanju prebavnega sistema, limfe in toka žolča.

Alergije na hrano in nezmožnost absorpcije dobrih maščob

Mnogi od nas preprosto ne razgrajujemo in absorbiramo dobrih maščob, ker resice v črevesu in limfni sistem okrog njega ne delujejo pravilno. To je tudi eden od razlogov, zakaj so pri mnogih od nas diagnosticirane alergije na pšenico, mleko in sojo. Ta živila so težka, težje prebavljiva in vsebujejo veliko sluzi. Če je v črevesju že sicer preveč sluzi in gluten ni bil pravilno razgrajen v želodcu in zgornjem tankem črevesu, lahko gluten draži stene prebavil in sproži tvorbo še več reaktivne sluzi. To lahko resno poslabša sposobnost črevesne stene, da deluje kot zdrava pregrada za organizem. Za nekaj časa je koristno zmanjšati ali celo izločiti ta živila iz prehrane – a obdobja brez pšenice in mleka so za mnoge od nas tableta, ki jo je težko (in po nepotrebnem) pogoltniti.

Povzetek

Vaše razstrupitvene in asimilacijske poti so morda poslabšane, če imate občasno zaprtja ali redko blato, če opazite sluz v blatu, če se morate izogibati določenim živilom ali uživati določena živila, da ohranjate redno izločanje. Če čutite, da vam težek obrok ali obrok z veliko maščobami obleži v želodcu ali vam je slabo ali čutite bolečine po takšnem obroku, je pri vas lahko oviran dotok žolča in verjetno kopičite toksične maščobe. To je nekaj preprostih smernic, ki so tudi pomemben prvi korak v odzivu na tako stanje.

Povezani izdelki:

Zdrava jetra. Razstrupite se