VAREN NAKUP

Varen nakup

NAČINI PLAČILA

kartica, predračun, po povzetju

BREZPLAČNA DOSTAVA

ob nakupu nad 50€

Luskavica

Psoriaza: suha koža in luske

Psoriaza ali luskavica – kaj je to?

Luskavica (strokovno: psoriaza) je kronično vnetno obolenje kože. Zanjo so značilni močno srbenje in srebrnkasto-bele luske na vneti, rdeči koži. Nagnjenje za luskavico je dedno pogojeno, bolezen pa lahko izbruhne zaradi različnih dejavnikov, kot so stres, okužbe, hormonske spremembe in drugi.

Psoriaza praviloma poteka v zagonih. To pomeni, da se akutne faze izmenjujejo z obdobji skoraj brez simptomov. Akutna faza se začne z napačnim odzivom imunskega sistema: sicer neškodljiv povzročitelj (»trigger«) sproži vnetne reakcije in močno pospeši proces obnavljanja kože. Normalno traja približno 28 dni, da nove kožne celice dosežejo površino. V akutni fazi psoriaze traja ta proces samo od 3 do 7 dni. Pri tem se na površini kože čezmerno kopičijo številne nezrele kožne celice in tvorijo značilne srebrnkaste luske. Pri 80 % najpogostejše psoriaze s plaki (strokovno Psoriasis vulgaris) se to zgodi na ostro omejenih predelih kože, ki so nekoliko nad površino ostale kože.

Luskavica je za atopijskim dermatitisom drugo najpogostejše kronično obolenje kože. V Sloveniji ima psoriazo približno 35 000 ljudi. Bolezen se pogosto prvič pojavi pred 40. letom (psoriaza tipa I); obolenje v otroštvu je bistveno redkejše. V otroštvu je bistveno bolj pogost atopijski dermatitis. Redek je pozni tip (psoriaza tipa II), pri katerem luskavica izbruhne  v poznejših letih. Tako teža kot trajanje akutnih faz psoriaze se lahko individualno zelo razlikujejo. Poleg kože so lahko prizadeti tudi nohti, žile in organi. Obolenje za številne paciente s psoriazo pomeni zmanjšanje kakovosti življenja: čeprav luskavica ni nalezljiva, se ljudje izogibajo bolnikom s psoriazo, le-ti pa zaradi tega duševno trpijo. Dobra novica: luskavica sicer ni ozdravljiva, so pa na voljo odlične terapije, s katerimi je mogoče obvladovati simptome.

Vzroki in povzročitelji

Vzroki za luskavico do danes še niso dokončno raziskani. Ugotovljeno je, da ima pomembno vlogo več genov. Bolezni same ne podedujemo, podeduje se le zasnova: lahko se tudi zgodi, da nobeden od staršev ni bolnik s psoriazo, njun otrok pa kljub temu zboli.

Obratno pa dedna zasnova sama še ne pomeni nujno, da bo bolezen izbruhnila. Potrebno so še drugi zunanji in notranji dejavniki, ki sprožijo izbruh bolezni: poškodbe ali stalna trenja, duševni stres … Tudi infekcijske bolezni, presnovne ali hormonske motnje in okoljski vplivi so lahko dejavniki, ki sprožijo izbruh bolezni.

Prikaz vseh 12 rezultatov

Razvrsti po: