Psoriaza (luskavica) - nastanek in zdravljenje, nega kože | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Psoriaza (luskavica) – nastanek in zdravljenje, nega kože

Luskavica ali psoriaza je dedno pogojeno in nenalezljivo obolenje kože in sklepov. V nadaljevanju izveste, kako luskavica nastane in kako jo lahko zdravimo.

Ali ste vedeli, da je 29. oktober svetovni dan luskavice? Na ta dan so po vsem svetu številne aktivnosti za bolnike, zainteresirano javnost in zdravnike. S temi aktivnostmi in prireditvami želijo organizatorji pomagati prizadetim in spodbuditi izmenjavo izkušenj.

Kaj je luskavica?

Luskavica se pojavlja v zagonih, akutne faze se izmenjujejo s fazami (skoraj) brez simptomov. Sprožitelji akutne faze so lahko različni dejavniki. Mednje sodijo npr. stres, določeni dražljaji, kot so npr. sončne opekline ali obolenja. Na začetku akutne faze se pojavi vnetni proces, ki spodbudi celični ciklus.

V akutni fazi poteka obnavljanje kože hitreje, kot je normalno. Pri zdravih traja proces obnavljanja kože okoli 28 dni, v akutni fazi psoriaze traja ta proces samo približno sedem dni. Rezultat je pospešena tvorba lusk. Nastanejo tako imenovani plaki. Videz kože, za katerega so značilni plaki in močno srbenje, ki se pojavi tudi v akutni fazi, med drugim povzroča največje trpljenje bolnikov.

Kako lahko luskavico zdravimo?

Za izboljšanje kožne slike bolnikov s psoriazo so pomembno zdravniško zdravljenje in izogibanje dejavnikom, ki sprožajo zagone. Poleg tega je izjemnega pomena vsakodnevna nega kože, ki spremlja zdravljenje! Kdor trpi zaradi luskavice, ima praviloma dva cilja: olajšati srbenje in izboljšati kožno sliko. Zato je nujno, da se odstranijo čezmerne kožne luske in pozdravijo tako imenovani plaki.

Ker je v akutni fazi vedno prisotno vnetje, je cilj zdravljenja usmerjen tudi na zdravljenje vnetja. Ustrezna dopolnitev terapije z zdravili je prilagojena nega kože. V idealnem primeru spremljevalna nega kože pomirja tudi vnetne procese.

Nežno odstranjevanje lusk, lajšanje srbenja in hkrati boj proti vnetju: v tesnem sodelovanju z dermatologi je bila v ta namen razvita lipidna kremna pena Allpremed PSORIATIX.

Ta kremna pena se izjemno hitro vpije v kožo, na koži ne pušča neprijetnega mastnega ali lepljivega filma. Primerna je tudi za lasišče.