Resveratrol - formula za dolgo življenje | Top Medicus

Izkoristite brezplačno poštnino ob nakupu nad 50€.

Resveratrol – formula za dolgo življenje

CELLU 7 DEFENSE je multiaktivna univerzalna antioksidantna zaščita, saj vsebuje 7 zelo močnih antioksidantov. Resveratrol v kombinaciji z granatnim jabolkom, hidroksitirozolom in tokotrienoli ščiti telesne celice pred prostimi radikali, pomaga uravnavati krvni tlak  in varuje srčnožilni sistem. Zahvaljujoč DMAE in R-lipoični kislini se upočasni slabšanje kognitivnih funkcij (zmanjšanje pozornosti, izguba spomina …). Nenazadnje pa okrepi imunski sistem zaradi delovanja SOD (superoksidna dismutaza). Vse te aktivne učinkovine nevtralizirajo proste radikale, da se lahko telo uspešno bori proti staranju.

CELLU 7 DEFENSE vsebuje kombinacijo visoko učinkovitih antioksidantov, ki skupaj nudijo močno, multiaktivno zaščito proti široki paleti prostih radikalov: hidroksilnim radikalom, superoksidu, singletnemu kisiku, peroksidom maščobnih kislin in oksidiranim proteinom.

CELLU 7 DEFENSE vsebuje:

 • 100 mg ekstrakta granatnega jabolka = 90 mg elagične kisline.
 • 100 mg resveratrola,
 • 50 mg tokotrienolov = 17,5 mg vitamina E
 • 25 mg DMAE
 • 25 mg R-lipoične kisline, ki je naravna, biokompatibilna lipoična kislina
 • 12,50 mg ekstrakta melon = 175 UI SOD (superoksidna dismutaza) 

Elagična kislina

je naravna spojina, ki jo najdemo v 46 različnih vrstah sadja in oreščkov (granatno jabolko, grozdje, maline, borovnice in orehi). Elagična kislina preprečuje vezavo karcinogenov na DNA in okrepi vezivna tkiva. Tako lahko prepreči širjenje rakastih celic po telesu. Elagična kislina zavira mutacije celične DNK. Še več, je zaviralec raka, saj povzroči apoptozo, to je normalna celična smrt rakastih celic.

Učinek elagične kisline:

 • uničuje rakaste celice: Zdrave celice imajo normalno življenjsko dobo približno 120 dni, preden odmrejo. Ta proces se imenuje apoptoza (naravna celična smrt). Te odmrle celice telo nadomesti z zdravimi celicami. Rakaste celice pa ne odmrejo. razmnožujejo de z delitvijo, iz ene rakaste celice nastaneta 2, iz teh 4, nato 8, 16, 32 in tako naprej. Laboratorijski testi so pokazali, da elagična kislina sproži normalen proces apoptoze pri rakastih celicah, pri čemer ne škodi zdravim celicam. Kemoterapija, obsevanje in večina konvencionalnih zdravljenj povzroči tako smrt rakastih kot zdravih celic, ob čemer tudi oslabi imunski sistem.
 • zaustavi rast tumorjev: Raziskovalci so ugotovili pri podgane, katerih prehrana je vsebovala od 5 do 10 % borovnic in jagod, dramatično zmanjšanje rasti predrakastih celic in napredovanje tumorjev. v drugih raziskavah na živalih je, po besedah Stonerja za Reuters Health, jagodičje zmanjšalo rast raka debelega črevesa za 80 %. (Vir: http://www.oregon-berries.com/cx15/sx-rx-haltcancer.pdf)
 • povzroči apoptozo rakastih celic: Inštitut The Hollings Cancer Institute univerze University of South Carolina je izvedel dvojno slepo študijo, v kateri je sodelovalo 500 bolnikov z rakom grla, ki je vse presenetila in navdušila. 9 let raziskav je pokazalo, da naravna učinkovina, imenovana elagična kislina, zavre in ustavi delitev rakastih celic v 48-ih urah, apoptozo (normalno celično smrt) pa sproži v 72 urah , in to pri rakastih celicah dojke, trebušne slinavke, požiralnika, kože, debelega črevesa in prostate. (http://www.ellagic.net/)
 • pomaga preprečevati raka, napake pri porodu …: Evropske medicinske študije tudi kažejo, da da je znano, da elagična kislina znižuje pogostnost okvar pri porodu, spodbuja celjenje ran, zmanjšuje tveganje za bolezni srca in da lahko zmanjša ali popravi kemično sproženo jetrno fibrozo. (http://www.hopeforcancer.com/Ellagic.html)
 • ima še številne druge koristi: Iz knjige Dr Glena Halvorsona, Chemopreventive Properties of …Phytochemicals, izvemo, da elagična kislina deluje antibakterijsko, uničuje bakterijo H. pylori, ki je odgovorna za raka želodca, da ščiti jetra in jetrne funkcije, da veže karcinogene (kemikalije, ki povzročajo raka) in jih naredi neaktivne, da preprečuje vezavo karinogenov na DNA in da zmanjšuje raven glukoze (kar je koristno pri uravnavanju sladkorne bolezni). (http://www.mnwelldir.org/docs/cancer1/altthrpy.htm)
 • elagična kislina (t.j. iz elagitaninov) v kombinaciji z glukozo doseže, da rakaste celice dobijo večji odmerek elagične kisline kot zdrave celice, saj rakaste celice porabijo približno 15-krat več glukoze kot druge celice. To pomeni, da dobijo rakaste celice verjetno veliko več elagične kisline kot zdrave celice: Čeprav je elagična kislina biokativna snov, ki nudi zaščito, to fitokemično snov na splošno zaužijemo v obliki biokemičnih snovi, imenovanih  elagitanini. Rastline tvorijo elagično kislino in glukozo, ki se združita v obliko elagitaninov. Le-ti so v vodi topna snov, ki jo živali in ljudje lažje absorbiramo iz hrane. Posledično so lahko majhne količine egalitaninov, pridobljene iz naravnih virov, učinkovitejše v človeški prehrani, kot veliki odmerki prečiščene elagične kisline. (http://micro.magnet.fsu.edu/phytochemicals/pages/ellagicacid.html) 

Resveratrol

Ugotovitve iz objavljene znanstvene literature kažejo, da je resveratrol najučinkovitejša snov za ohranjanje optimalnega zdravja in spodbujanje dolgega življenja. Resveratrol je fitoaleksin, polifenolna snov, ki jo tvori Vitis vinifera kot odziv na napade plesni. Zaradi vsesplošne rabe pesticidov v sodobnem vinogradništvu, vključno z uporabo bakrovih pripravkov, je raven resveratrola v sodobnih vinih strmo upadla. Rdeče vino vsebuje resveratrol, vendar kakovost niha, glede na to, kjer je grozdje zrastlo, čas obiranja in druge dejavnike. Danes so v litru rdečega vina približno od 1 do 3 mg resveratrola, in to celo v najmočnejših rdečih vinih. po več letih intenzivnih raziskav je danes stadardiziran ekstrakt resveratrola na voljo v obliki prehranskih dopolnil. Raziskave kažejo, da ima visok odmerek ekstrakta grozdnih lupin v kombinaciji z resveratrolom številne koristne učinke, vključno s tem, da krepi zdravo odzivnost na insulin, izboljša delovanje mitohondrijev, zmanjša izločanje vnetnih dejavnikov in varuje pred učinki prehrane z visokim deležem maščob. Resveratrol ima zaradi svojih antioksidativnih lastnosti močan anti-aging učinek, krepi zdravje srca in ožilja, uravnava raven glukoze in izboljša kognitivne funkcije. Poleg tega lajša vnetje in krepi antioksidativno aktivnost.

Tokotrienoli

so naravni antioksidanti, podobni vitaminu E, vendar so od 40- do 200-krat aktivnejši.Razlika je v tem, da imajo več nenasičenih vezi, kar jim omogoča, da lažje prodrejo skozi celične membrane. Posledice te razlike pa so signifikantne: alfa-tokotrienol je od 40 do 60 % močnejši antioksidant kot alfa-tokoferol. Dobro znani so učinki tokotrienolov na znižanje holesterola, anti-trombotični, anti-mutageni in antioksidantni učinki. Dve študiji, izvedeni pri ljudeh, sta pokazali, da jemanje tokotrienolov s prehranskim dopolnilom v obdobju od 18 do 24 mesecev zmanjša ateromske obloge v karotidnih arterija. Študije in vitro in na živalih so pokazale, da tokotrienoli delujejo zaviralno proti določenim karcinogenom in imajo neposredno anti-mutageno delovanje.

DMAE

(dimetiletanolamin) je prekurzor nevrotransmiterja acetilholina. DMAE se uspešno uporablja za zdravljenje različnih vedenjskih in kognitivnih težav, vključno z motnjami pozornosti in hiperaktivnostjo ter pri težavah s spominom. Pri živalih DMAE zviša raven holina v možganih, s čimer se zviša njihova sposobnost za tvorbo acetilholina, rezultat je izboljšanje spomina. Študije, ki so jih izvedli pri otrocih z ADHD daje DMAE bistveno boljše rezultate v primerjavi z otroci, ki so jemali ritalin. DMAE je izboljšal njihovo pozornost, kratkoročni spomin in sposobnost učenja.

R-lipoična kislina

je aktivna oblika oblika lipoične kisline z izboljšano biorazpoložljivostjo. V krvi doseže 10-krat višje ravni v samo 20 minutah. Naravno se tvori v telesu. Protivnetno delovanje R-lipoične kisline je do 10-krat močnejše od drugih oblik lipoične kisline, imenujejo jo kar “mitohondrijski antioksidant”, saj je ključna sestavina kompleksov mitohondrijske dehidrogenaze, ki lahko pomaga upočasniti naravni proces staranja pri živalih. Raziskave pri živalih so pokazale tudi, da lahko R-lipoična kislina  učinkoviteje kot druge oblike lipoične kisline zviša ali vsaj ohranja ravni drugih antioksidantov, vključno s koencimom Q10, vitaminoma C in E ter glutation, ki lahko z leti pešajo. Samo R-lipoična kislina je odgovorna za izboljšanje metabolizma glukoze. R-lipoična kislina je približno 3,7-krat dražja od alfa lipoične kisline, vendar je vredna vsakega centa, saj je superiorno biokompatibilna, učinkovitost pa več kot upraviči razliko v ceni. Učinkovitost in superiornost R-lipoične kisline v primerjavi z drugimi oblikami sta bili dokazani v številnih študijah, ki kažejo, da:

 • poviša ali ohranja ravni drugih antipksidantov, zlasti vitaminov C in E, koencima Q10 in glutationa. Preprečuje izpraznitev zalog glutationa v citoplazmi in mitohondrijih;
 • poviša celično in mitohondrijsko antioksidativno aktivnost ter preprečuje degradacijo mitohondrijev. Učinkovito zaustavlja s starostjo povezan oksidativni stres.
 • koristno vpliva na metabolizem in celično tvorbo energije, preprečuje metabolno disfunkcijo, povezano s prisotnostjo napredovale glikacije končnih produktov;
 • je edina oblika lipoične kisline, ki je pokazala podaljšanje pričakovane življenjske dobe pri miših z oslabljenih imunskim sistemom;
 • je učinkovitejša kot S-alfa-lipoična kislina pri povišanju z insulinom spodbujenega transporta glukoze in metabolizma glukoze v skeletnih mišicah pri podganah z inzulinsko rezistenco;
 • poveča hitrost metabolizma in zmanjša naraščanje maščobne mase, povezane s starostjo;
 • zmanjša aterosklerotične poškodbe v velikih krvnih žilah;
 • posnema učinke insulina na absorpcijo glukoze v celicah z inzulinsko rezistenco in lahko pomaga obnoviti razpoložljivost glukoze v tkivih, kot so skeletne mišice;
 • preprečuje hiperglikemijo in zmanjša ravni insulina;
 • lahko preprečuje in pomaga pri zdravljenju sladkorne bolezni ter nekaterih zapletov zaradi le-te. Zlasti učinkovita je pri zdravljenju retinopatije (vpliva na mrežnico) in diabetične nevropatije. Zmanjšuje tudi tveganje za srčno žilne zaplete, ki so pogosti pri sladkornih bolnikih;
 • izboljša spomin, popravlja kognitivno disfunkcijo in ščiti pred s starostjo povezano nevrološko degeneracijo;
 • lahko zviša tvorbo acetilholina, ki je esencialni nevrotransmiter pri okvarah živčnega sistema v možganih ljudi z alzheimerjevo boleznijo.

SOD = superoksidna dismutaza

Znanstveniki so leta iskali način, kako zvišati najmočnejši telesu naravni antioksidativni encim superoksidno dismutazo (SOD). SOD je prisotna tako zunaj celičnih membran kot znotraj njih in je ena od osnovnih internih antioksidantnih zaščit telesa. Ima ključno vlogo pri zmanjšanju oksidativnega stresa, katerega posledice so ateroskleroza in druge bolezni, ki ogrožajo življenje. Študije so pokazale, lahko ima SOD ključno vlogo pri zmanjšanju notranjih vnetij in zmanjšanju bolečin, povezanih npr. z artritisom.

Do pred nedavnim so bili poskusi z oralnimi preparati čistega encima SOD neuspešni, saj je SOD beljakovinska molekula, ki jo močne kisline in encimi v prebavnem traktu z lahkoto deaktivirajo. Znanstveniki so to oviro premagali tako, da so pridobili biorazpoložljivo obliko SOD iz naravnih rastlinskih ekstraktov. Ko so občutljive molekule SOD sparjene z zaščitnimi proteini, pridobljenimi iz pšenice in drugih rastlin, se lahko nepoškodovane vnesejo v prebavni trakt, od koder se absorbirajo v krvni obtok, s čimer učinkovito okrepijo telesu lasten primarni obrambni sistem. Ko kroži v krvnem obtoku, ta močan antioksidant razstrupi potencialno škodljive snovi in zmanjša oksidativni stres, ki sicer lahko pospeši staranje in povzroči bolezni, kot so ateroskleroza, kap in artritis.

S krepitvijo telesu lastnega osnovnega antioksidativnega sistema lahko prehransko dopolnilo s SOD nudi najmočnejšo in najučinkovitejšo zaščito pred prostimi radikali, kar jih je danes na voljo.

Antioksidantni encimi, ki se tvorijo v našem telesu, so kompleksi proteinov, ki imajo v svoji zapleteni strukturi vgrajene minerale, kot sta selen ali cink. Ti antioksidantni encimi služijo kot najmočnejša obramba telesa pred prostimi radikali in posledičnimi vnetnimi reakcijami. Vključujejo glutation peroksidazo, katalazo in morda najpomembnejšega od vseh antioksidantov: superoksidno dismutazo (SOD).

V jetrih delujejo encimi, kot je glutation peroksidaza, kot katalizatorji, pospešujejo reakcije, ki spreminjajo toksine v manj škodljive.

Nekatere od najbolj škodljivih snovi v telesu niso toksini, ki vstopajo iz zunanjega okolja, temveč so prej interno generirani pro-oksidanti. Kisik je sicer nujen za življenje, hkrati pa pomeni potencialno grožnjo biološkim sistemom. Zato živi organizmi potrebujejo celoten sistem učinkovin, ki nevtralizirajo škodljive učinke kisika.

Povezani izdelki

Močan antioksidant

Močna antioksidantna zaščita

Močan antioksidant